Bývalý polský disident Michnik spustil v Rozhlasu: Svoboda Polska i lidí je ohrožena. V čele je garnitura lidí...

12.11.2019 18:21

Odpor proti komunistickým režimům bývalého sovětského bloku začal v Polsku, kde dnes vládne konzervativní a populistická strana Právo a spravedlnost. Vypadá dnešní Polsko tak, jak si aktéři demokratických reforem před třiceti lety představovali? Pavel Novák se v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu zeptal bývalého významného polského disidenta, politika a dlouholetého šéfredaktora listu Gazeta Wyborcza Adama Michnika, který byl hostem konference Evropa bez železné opony pořádané právě Českým rozhlasem.

Bývalý polský disident Michnik spustil v Rozhlasu: Svoboda Polska i lidí je ohrožena. V čele je garnitura lidí...
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

„Moje dítko se má dobře. Mnohem lépe než můj stát. Dnes máme výročí polské nezávislosti a je to velmi smutné výročí. V Gazetě Wyborcze jsme vždy hlásali tezi, že bojujeme za svobodu Polska i lidí. A svoboda Polska i lidí je ohrožena. Máme u moci garnituru lidí, která je toxicky xenofobní, protievropská a způsobila izolaci naší země. To, co se v Polsku děje, je sledování putinovského modelu státu. Lidská práva jsou ohrožena. Došlo k demontáži nezávislé justice,“ poznamenal Michnik úvodem. Dítkem měl na mysli noviny Gazeta Wyborcza. 

Následně se hovořilo právě o ní. „Máme 200 tisíc čtenářů. Gazeta má úspěch jak komerční, tak z hlediska respektu a popularity,“ dodal Michnik. 

Anketa

Chystáte se oslavovat 30. výročí ,,Sametové revoluce"?

6%
94%
hlasovalo: 27372 lidí
Slavný polský disident potom rovněž mluvil o událostech před 30 lety. „Riskovali jsme, uvědomovali jsme si, že riskujeme hodně. To, co u nás bylo zapsáno ve hvězdách, to, že vyvedeme Polsko z diktatury, bez jediného rozbitého skla, to všechno se ale povedlo,“ poznamenal. 

Tehdy Michnik také kandidoval do parlamentu. „Když je válka, také si všichni obléknou uniformu. A já jsem tehdy šel také z toho důvodu do voleb. Já jsem chtěl být vždy historikem. A nejde zároveň dějiny psát a zároveň je tvořit,“ podotkl Michnik, proč se pak z politiky stáhl.

„Je naše vina, že máme nyní špatnou vládu, která provádí škody demokratickému státu, právnímu státu. Vládu, která toleruje korupci a která se pokouší dostat své příslušníky mimo zákon. Máme co do činění s vládou, která kazí Polsko. Ale to není ničí jiná vina než naše,“ zakončil Michnik, jenž byl podle svých slov fanouškem sametové revoluce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…