Bývalý primátor Českých Budějovic má jít na pět let do vězení

20.01.2016 13:27

Bývalý českobudějovický primátor Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) má jít podle dnešního rozsudku na pět let do vězení s ostrahou za zneužití pravomoci úřední osoby. Soud také rozhodl, že má zaplatit škodu více než 12,5 milionu korun a pět let nesmí vykonávat funkce ve veřejné správě. Podle obžaloby Thoma v roce 2010 podepsal dodatek ke smlouvě na IT zakázku v hodnotě 37 milionů korun, aniž by ji schválila rada města. Obvyklá cena za podobnou zakázku může být podle znalců až o 12 milionů korun nižší. Thoma od začátku případu vinu popírá. Dnešní rozsudek není pravomocný.

Bývalý primátor Českých Budějovic má jít na pět let do vězení
Foto: archiv
Popisek: Primátor Českých Budějovic a lídr HOPB Juraj Thoma

Podstatou stíhání byla skutečnost, že primátor podle policie v červnu 2010 jako úřední osoba neoprávněně uzavřel dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností BitServis. Státní zastupitelství začalo případ řešit před třemi lety, ale po několika měsících primátorovo stíhání zastavilo. Policie se předloni k vyšetřování vrátila a státní zastupitelství tehdy podalo návrh na obžalobu Thomy.

Podle státního zástupce Václava Průchy nelze Thomovu vinu zpochybnit. Žalobce zdůraznil, že Thoma podepsal dodatek, aniž by byl projednáván a schválen radou. Navíc podle Průchy dodatek představuje novou smlouvu, což si prý primátor musel uvědomovat. Pro Thomu žádal šest let vězení.

Thoma před soudem argumentoval tím, že původní smlouvu z roku 2007 schválila rada města. U dodatku z roku 2010 jej prý pracovníci odboru informačních a komunikačních technologií utvrdili v tom, že postupuje správně. Jeho advokát zase uvedl, že při dokazování nebyl bývalému primátorovi prokázán přímý ani nepřímý úmysl. Thoma dodal, že celá kauza je cílenou kampaní a má jej zlikvidovat.

Thoma, jenž byl primátorem v letech 2006 až 2014, se kvůli obžalobě nestal po předloňských podzimních volbách náměstkem primátora za tehdejší koaliční hnutí Občané pro Budějovice (OPB). Odůvodnil to tím, že se hodlá soustředit na soudní líčení a udělat maximum pro očištění svého jména.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…