Bývalý viceguvernér ČNB Niedermayer: Zavedení eura výrazné zdražení nepřinese

02.07.2014 12:20 | Zprávy

Čerstvý europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) tvrdí, že po zavedení společné evropské měny nás nečeká výraznější zdražení. Argumentuje mimo jiné i studií, která se zabývala dopadem zavedení eura na zvýšení cen. A z ní vyplývá, že tento dopad zvedne cenovou hladinu jen o 0,1 až 0,2 %. Niedermayer to uvedl v odpovědi na dotaz čtenáře na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz.

Bývalý viceguvernér ČNB Niedermayer: Zavedení eura výrazné zdražení nepřinese
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

„Dneska stojí třeba houska 4 koruny, to jest cca 15 centů. Jak nám zaručíte, že obchodníci všechny tyto `menší` částky automaticky nezaokrouhlí nahoru?“ položila Niedermayerovi otázku na jeho profilu jedna ze čtenářek.

Europoslanec oponoval tím, že ani dnes není nikde záruka, že rohlík bude zítra stát 4 koruny. „Ta hlavní kotva této ceny je v tom, že při naší úrovni nákladů je mnoho firem, které jsou s to ho za tuto cenu vyrábět,“ uvedl s tím, že ani zavedením eura se na tom „absolutně nic“ nezmění.

Proti „lednovému zdražování” po zavedení eura prý také existují poměrně účinné postupy, které země úspěšně používají. Zejména má jít o povinnost dlouhodobého uveřejňování cen v obou měnách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…