Bývalý voják vzpomíná na politruka Sloupa. Byl ochoten jít přes mrtvoly

16.12.2012 23:25

Jiří Černý sloužil mezi roky 1988 a 1990 jako voják základní služby u chebské pohraniční stráže. Jeho nadřízeným byl Václav Sloup, nynější radní Karlovarského kraje pro oblast školství. Tehdy člen KSČ, nyní KSČM.

Bývalý voják vzpomíná na politruka Sloupa. Byl ochoten jít přes mrtvoly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Vojna prý Jiřímu Černému připadala nesmyslná, brala akorát dva roky života. „Jedním z mých nadřízených byl právě pan Sloup. Vykonával funkci politruka - zástupce velitele pro věci politické,“ vzpomíná Černý v rozhovoru pro iDnes.cz.

„On měl za úkol tlačit nám do hlav protiimperialistické myšlenky a jak se máme chovat na hranicích. Pokud se někdo přiblíží, máme ho za každou cenu zastavit. I za cenu použití zbraně. Když došlo k narušení hranice a někdo utekl, voják dostal prokurátora a většinou šel do vězení do Sabinova na Slovensko. Jen proto, že nezastavil člověka překračujícího čáru. Politruk i celé velení PS nabádalo vojáky základní služby, aby stříleli do lidí, kteří mířili za svobodou přes hranice,“ popisuje.

Podle něj byl Sloup plně oddán režimu. „To byl i důvod, proč jsem ho vyzval, aby odstoupil z postu náměstka hejtmana. Respektuju volby, které komunisti vyhráli. Ale ať školství řídí někdo mladší a bez takové minulosti. Sloup je typickým důkazem, jaký byl minulý režim,“ kritizuje Černý.

„Jsem přesvědčen, že by mu ten režim vyhovoval i nyní. V té době měl každý v republice nějakou spojitost s KSČ. Větší, či menší. Taková byla doba. Moji rodiče byli také v komunistické straně. Rozlišuju ale lidi slušné a ty, kteří režim vedli, nebo ho významně podporovali,“ vysvětluje v rozhovoru. Podle jeho vzpomínek byl Sloup ochoten „jít přes mrtvoly“.

„V první linii stáli vojáci základní služby nuceni zabránit lidem v přechodu hranice za každou cenu. Pan Sloup patřil k velitelům. Důstojníci nestříleli. Seděli na rotě nebo v autě a kontrolovali, jestli vojáci plní své úkoly. Pan Sloup přímo nestřílel. Nutil k tomu ale vojáky. A přímo se tak účastnil všech incidentů. To velitelé a politruci jsou přímo odpovědní za vše, co se na hranicích tehdy stalo. Samotní vojáci by nikdy na nikoho nestříleli a nikomu by nebránili opustit republiku,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…