ČD Cargo má za sebou nejtěžší rok v samostatné existenci. Úsporná opatření však zabírají

29.04.2021 14:26

Pandemie Covid-19 ovlivnila také hospodářské výsledky ČD Cargo, největší dceřinou společnost Českých drah. V roce 2020 hospodařila se ztrátou mínus 248 milionů korun.

ČD Cargo má za sebou nejtěžší rok v samostatné existenci. Úsporná opatření však zabírají
Foto: ČD Cargo
Popisek: ČD Cargo

Podle ČD Cargo bylo v meziročním srovnání minulý rok přepraveno o 4 miliony tun zboží méně. Nejvýznamněji byly zasaženy přepravy pevných a kapalných paliv, automotive a železa. Dále došlo ke snížení kombinované dopravy z a do Číny. Na konsolidovaném výsledku hospodaření skupiny Českých drah se tak nákladní doprava podílela ztrátou mínus 248 milionů korun.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Pokles výkonů ve většině komodit podle tiskové zprávy ČD plně korespondoval s hospodářským vývojem jednotlivých odvětví.

„ČD Cargo má za sebou z mého pohledu jednoznačně nejtěžší rok ve své samostatné existenci. Na jedné straně jsme se potýkali s neočekávaně prudkým poklesem poptávky po našich službách a ve ztížených podmínkách se snažili v maximální možné kvalitě zajistit našim zákazníkům neodřeknuté přepravy. Na straně druhé jsme stále mysleli na budoucnost. V této nelehké době jsme nepřistoupili k trvalému omezování našich kapacit a naopak se plně soustředili na další rozšiřování teritoriální působnosti Skupiny ČD Cargo. Po Rakousku jsme se v loňském roce plně etablovali také na německém trhu a založili novou dceřinou společnost v Maďarsku,“ uvedl na webovém portálu ČD předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth.

ČD Cargo přitom patří dlouhodobě k ziskovým podnikům. V roce 2019 realizovala zisk po zdanění ve výši 608 milionů korun a na vlastní licence přepravila 65 milionů tun zboží.

Na pokles výkonů v roce 2020 zareagovala společnost úspornými opatřeními. Jejich cílem prý bylo zvýšení využití interních kapacit a dočasné omezení zbytných nákladů. „Zároveň se připravila řada projektů na využití obchodních příležitostí a efektivnější provozování železniční nákladní dopravy pod značkou ČD Cargo. V neposlední řadě se na finančních trzích podařilo společnosti zajistit dostatek externích finančních zdrojů na budoucí investice,” uvádí se v tiskové zprávě.

„Bez těchto nepopulárních opatření by hospodářský výsledek a celková ekonomická situace naší společnosti byla mnohem horší. Naše řady opustilo více než 500 administrativních i provozních zaměstnanců, připravili jsme fyzickou likvidaci dalších 1 200 dlouhodobě zbytných a neprovozuschopných nákladních vozů a několika desítek lokomotiv a snížili náklady na externí služby. Razantnější zásah do kapacit by již znamenal omezení nabídky našich služeb, což je z pohledu naší strategie nepřijatelné. Podstatně jsme neomezili ani investice do core businessu, které jsou zásadní pro naši budoucnost. Jednoznačným cílem byl návrat společnosti do černých čísel v roce 2021,” uvádí dále předseda představenstva.

Podle něj je nyní vidět, že se dceřiná společnost vydala správnou cestou. Výsledky za první kvartál roku 2021 jsou toho prý důkazem.

Společnost ČD Cargo je největší dceřinou společností Českých drah a člen Skupiny ČD, zabývá se železniční nákladní dopravou. Tomáš Tóth, současný předseda představenstva, do funkce usedl v prosinci roku 2020. Jeho předchůdce - Ivan Bednárik - se v téže době posunul na pozici generálního ředitele Českých drah.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …