ČEZ ohlásil urychlení uhlíkové neutrality. Splní o deset let dříve

15.07.2022 14:05

Energetická skupina ČEZ, zastoupená jejím ředitelem Danielem Benešem, a Ministerstvo životního prostředí, prostřednictvím ministryně Anny Hubáčkové, uzavřely dohodu o spolupráci, ze které vyplývá, že by ČEZ chtěl dosáhnout uhlíkově neutrálního provozu už v roce 2040 místo v roce 2050, jak bylo původně plánováno. O dohodě informovala Česká televize.

ČEZ ohlásil urychlení uhlíkové neutrality. Splní o deset let dříve
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nejprve si řekněme, co si pod pojmem uhlíková neutralita vlastně přesně představit.

Wikipedie ji chápe jako nulové emise uhlíku, tedy dosažení rovnováhy mezi emisemi uhlíku a jejich pohlcováním z atmosféry do takzvaných propadů. K dosažení tohoto cíle musí být celosvětové emise skleníkových plynů vyváženy zachycováním uhlíku. Pojem „uhlíková neutralita“ se používá v souvislosti s procesy uvolňování oxidu uhličitého spojenými s dopravou, výrobou energie, zemědělstvím a průmyslovými procesy. Potřeba dosáhnout uhlíkové neutrality vyplývá z potřeby snížení dopadů globálního oteplování.

Pro naši největší energetickou společnost to tedy nutně bude znamenat omezení výroby elektřiny z uhlí a fosilních paliv a naopak zvýšení podílu jaderných elektráren a tzv. obnovitelných zdrojů.

To potvrzuje i ředitel ČEZu Daniel Beneš, podle kterého ČEZ tohoto cíle dosáhne rozvojem obnovitelných zdrojů a rozvojem jaderné energetiky. ČEZ nadále plánuje, že do roku 2030 vybuduje obnovitelné zdroje o výkonu 6000 megawattů (MW).

„Je to významné sdělení, je to významný signál i pro jiné firmy, i pro jiné resorty, hlavně pro ostatní znečišťovatele,“ uvedla pro ČT24 Hubáčková a dodala, že ministerstvo bude usilovat o to, aby ČEZ v přechodu na klimatickou neutralitu vláda podpořila. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…