ČR má nejvyšší inflaci v EU. Proč? V ČT padala jména viníků

19.12.2023 19:36 | Monitoring

Inflace je v Česku nejvyšší z celé Evropské unie, řekl dnes Eurostat. Aktuální stav české ekonomiky komentoval v pořadu Interview ČT24 někdejší ministr financí a někdejší viceprezident Evropské investiční banky Ivan Pilip, který vyjmenoval hlavní faktory, proč česká ekonomika není v dobré formě. Ukázal na politiku posledních vlád i na úrokovou politiku centrální banky. Zmínil zároveň i několik věcí, díky kterým by se situace měla začít postupně zlepšovat.

ČR má nejvyšší inflaci v EU. Proč? V ČT padala jména viníků
Foto: ČT24
Popisek: Ekonom Ivan Pilip

„Česká ekonomika není v ideální formě, skutečně není nejlepší. Je to dáno řadou věcí, na inflaci se podepsala samozřejmě mezinárodní situace, druhá část je určitě politika České národní banky, reakce byla rozpačitá, uvidíme, zda teď zareaguje dostatečně pružně ve chvíli, kdy už začíná být čas úrokové sazby snižovat,“ uvedl ekonom Pilip v pořadu Interview ČT24.

Jako další faktor, který může za to, že naše ekonomika není v nejlepší kondici, zmínil Pilip kombinaci politiky vlády Andreje Babiše, za které se příliš rozhazovalo, a politiky vlády současné. „Vláda současná si zavařila situaci tím, že někteří její členové hlasovali pro zrušení superhrubé mzdy, takže zvýšili deficit sami pro svou budoucí vládu, a začali s opatřeními v konsolidačním balíčku pozdě,“ zmínil, jaké faktory sehrály podstatnou roli v tom, že máme nejvyšší inflaci v rámci EU.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57641 lidí
Nyní Pilip věří, že by se situace mohla začít zlepšovat. „Ten úsporný balíček nějakým způsobem zabral. Nebyl dokonalý, ale zdá se, že ten deficit skončí tak, jak vláda nakonec po těch korekcích plánovala. Inflace začne z těch nejvyšších hodnot klesat. V mezinárodním prostředí také došlo k určitému zklidnění, došlo k poklesu cen surovin, k poklesu cen energetických, to se také začne promítat do té ekonomiky, to myslím, že pomůže,“ věří Pilip.

Nevyloučil, že se mohou objevit další riskantní faktory, jako je pokles růstu německé ekonomiky, na kterou jsme silně vázaní. „Ale to už je asi něco, co je blíže k běžnému provozu než ty mimořádné faktory, které ekonomiku ovládaly doteď,“ podotkl Pilip.

Následně popsal, proč se Česko stále nedostalo na předcovidovou úroveň. „Může za to to, že tu neprobíhaly žádné reformy od vlády vedené Andrejem Babišem, ten dokázal své voličské skupiny, dokázal lidem dát pocit, že ekonomika roste lépe. Bylo to za cenu toho, že řada oblastí – zdravotnictví, školství, důchodový systém – zůstala nezměněná, nastavená na parametry dlouhodobě těžko udržitelné. A bohužel ta nová vláda nastoupila a nějakou zásadní změnu tendencí nezahájila,“ řekl Pilip.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pilip., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 20.12.2023 7:52:20
Tak nám sdělil, že tato vláda to dělá dobře a za vše může Babiš. Proč si toho "odborníka" tenkrát na té Kubě nenechali?

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …