ČR vyhostí ukrajinské diplomaty, oznámil Schwarzenberg

16.05.2011 14:31

Dva čeští diplomaté právě odletěli z Ukrajiny, která je vyhostila kvůli údajné špionáži. ČTK to v pondělí oznámil mluvčí české diplomacie Vít Kolář. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) prohlásil, že Česko recipročně vyhostí ukrajinské diplomaty.

ČR vyhostí ukrajinské diplomaty, oznámil Schwarzenberg

České ministerstvo zahraničí chystá vyhoštění ukrajinských diplomatů, uvedl ministr a vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09). Je to reakce na vyhoštění dvou českých diplomatů z Kyjeva. Ministr to řekl novinářům na tiskové konferenci po jednání s moldavským ministrem zahraničí.

Sbírali informace o zbrojních zakázkách pro Rusko

Dva pracovníky české ambasády v Kyjevě ukrajinské ministerstvo vyhostilo s argumentem, že s pomocí dvou placených ukrajinských spolupracovníků získávali informace a dokumenty o ukrajinském zbrojním průmyslu. Zajímali se prý rovněž o vývoj nových zbraní a o zakázky ukrajinských zbrojovek pro Rusko. Oba údajné informátory českých diplomatů ukrajinská kontrarozvědka SBU odhalila a zadržela.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si ale myslí, že vyhoštění byla připravená akce, související nejspíš s tím, že Praha nedávno udělila azyl bývalému ukrajinskému ministrovi Bohdanu Danylyšynovi, jehož ukrajinské úřady stíhají. Souvislost s kauzou Danylyšyn Ukrajina odmítla.

Související:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…