ČSA zřejmě přijdou o svůj největší byznys, monopol na lety do Ruska

25.02.2012 15:46

Téměř šedesát let pouští mezivládní smlouva na výnosnou linku mezi Českem a Ruskem jen jednoho dopravce z každé země. O veškeré zisky z letů se tak dělí České aerolinie a Aeroflot. Teď ale ČSA hrozí, že se na východní tratě dostane konkurence a firma přijde o nejvýnosnější část svého byznysu.

ČSA zřejmě přijdou o svůj největší byznys, monopol na lety do Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál

Ministerstvo dopravy chce otevřít východní letecké spojení více dopravcům, chce změnit leteckou smlouvu s Ruskem z roku 1966, podle které může být na lince mezi českým a ruským letištěm vždy jen jeden dopravce na české a ruské straně, tedy ČSA a Aeroflot. O změně se už jedná. "Hlavní změnou bude prosazení liberalizace přepravního trhu. Budeme chtít prosadit více leteckých dopravců na jednotlivých linkách do Ruska," řekl deníku MF Dnes mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. "Ruská strana o nové smlouvě ví a nemá s tím problém."

Na české straně má zájem o linky do Ruska například Travel Service, který se už loni neúspěšně hlásil do výběrového řízení na linky do Moskvy a Petrohradu.

Otevření linek konkurenci může mít velký dopad především na České aerolinie. Ty vidí čím dál více svoji budoucnost v orientaci na Rusko, spojení směrem na východ je pro ně hospodářsky podstatně zajímavější než lety směrem na západ. Například jen počty cestujících na linkách mezi Prahou a ruskými městy stouply za posledních pět let o téměř 70 procent.

Pro cestující by vstup nových hráčů na trh měl zřejmě pozitivní dopad, velmi pravděpodobně by se totiž snížily ceny letenek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…