ČSSD chce změny ve VZP. Požaduje hlavy Šnajdra a Horáka

23.03.2012 16:18

Sociální demokraté požadují odvolání poslance za ODS Marka Šnajdra z čela správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Poté by se mělo podle nich debatovat také o osudu ředitele pojišťovny Pavla Horáka.

ČSSD chce změny ve VZP. Požaduje hlavy Šnajdra a Horáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr

Ředitel VZP Pavel Horák je prý jen loutka, kterou řídí Marek Šnajdr, tvrdí stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. Odvozuje to z odposlechů Pavla Béma a podnikatele Romana Janouška, které nahrála BIS. "Zásah musí být veden za kulisy," uvedl Rath.

Správní rada VZP bude zasedat v pondělí. VV oznámily, že budou prosazovat Horákovo sesazení právě v souvislosti s odposlechy. Podle nich totiž mohou dění ve VZP ovlivňovat zvenčí politici a lobbisté.

Rath se ale pustil i do předsedy Věcí veřejných Radka Johna. Podle něj by měl opustit pozici předsedy strany. Rath připomněl údajně nevýhodnou smlouvu na vydávání časopisu mezi VZP a firmou Ora Print, za níž prý stál Janoušek. Dohodu tehdy podepsal za Ora Print právě John.

"Skutečnost s odposlechy i situace pojišťovny je závažná," tvrdí Rathův spolustraník Jaroslav Krákora, který je stejně členem správní rady VZP, které šéfuje Šnajdr. On by návrhy na odvolání podpořil.

Komunisté jsou taktéž již delší dobu připraveni hlasovat pro Horákovo odvolání. V případě návrhu na Šnajdrův odchod jde ale podle poslankyně KSČM a členky správní rady Soni Markové o "složitější situaci". Marková soudí, že se jedná o vyřizování účtů od VV. "Věci veřejné ztratily jakýkoli morální i jiný kredit někde někoho odvolávat," uvedla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…