ČSSD možná chtěla na vnitru něco zakrýt, tuší Spurný. A policejní nátlak na Kmentu, Slonkovou a Kroupu? Prý je to úplně jinak

07.04.2018 20:48

Redaktor Respektu Jaroslav Spurný se v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV podivoval nad tím, proč sociální demokraté tolik stojí o ministerstvo vnitra. Ledaže by snad sociální demokraté chtěli na vnitru dříve řízeném Milanem Chovancem (ČSSD) něco zakrýt. Stejně tak Spurný nechápe, proč chce vnitro ovládat Babiš. Tomu jde prý o to, aby potěšil německou kancléřku Angelu Merkelovou a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

ČSSD možná chtěla na vnitru něco zakrýt, tuší Spurný. A policejní nátlak na Kmentu, Slonkovou a Kroupu? Prý je to úplně jinak
Foto: Michal Rusek
Popisek: Koláž

„Pro mě je to docela záhadou, protože tenhle resort jaksi z pohledu moci dneska není až tak úplně důležitý. Tenhle resort je, jak bych řekl, poškozený nebo narušený z minulé vlády. Tam se staly nějaké kroky, které nebyly úplně promyšlené,“ začal Spurný zostra.  

Resort vnitra je teď v kritické situaci a ať už se ho ujme kdokoliv, nebude to mít s řešením problémů snadné. Přesto se o toto ministerstvo pere Babiš s ČSSD. Každý by ho chtěl ovládat. Přitom pokud jde o mnohokrát zmiňovanou kauzu Čapí hnízdo, tak tu teď dozorují státní zástupci, kteří spadají pod ministerstvo spravedlnosti. Zdálo by se tedy logičtější, kdyby se politici prali o ministerstvo spravedlnosti.  

„Pro mě ta obsese, ta posedlost tím ministerstvem vnitra je nepochopitelná. Je pro mě nepochopitelná i historicky, protože často vlády, které ovládaly ministerstvo vnitra, tak často ani nedopadly dobře a často ani ovládání ministerstva vnitra jim nijak nepomohlo k záchraně jejich jména. Připomněl bych ODS Petra Nečase, připomněl bych Věci veřejné a Radka Johna, ministr vnitra Gross, který se potom stal premiérem, ale na základě kroků, které provedl ministr vnitra, nakonec dopadl špatně," pokračoval Spurný.

Politici by podle Spurného konečně měli zapomenout na představu, že policii využijí jako nástroj k tomu, aby získali na někoho druhého informace. Ale pak je tu ještě možnost, že politici už policii využili v minulosti a teď se mohou snažit něco přikrýt. Může to prý platit i pro sociální demokracii.  

„Samozřejmě se tam můžou snažit něco přikrýt. My víme, že pod ministerstvo vnitra spadá taky rozvědka – Úřad pro zahraniční styky a informace – a tam se teď rozjelo celkem rozsáhlé vyšetřování, na základě toku nějakých peněz. Mluví se o několika stovkách milionů korun. Dokonce se mluví o tom, že část těch peněz mohla odtéct do pokladny sociální demokracie. Já nevím, jestli je to pravda nebo není, ale v každém případě by šlo o velmi závažný trestný čin,“ upozornil Spurný.

Za ČSSD proběhla také policejní reforma a státní zástupci se teď zajímají o bývalého náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho, architekta této reformy, takže ČSSD se může snažit něco přikrýt.

Pokud jde o sestavování vlády, Spurný byl podle svých vlastních slov přesvědčený, že jednání mezi ANO a ČSSD dopadnou dobře. I Babiš totiž potřebuje stabilní vládu. Možná ne kvůli domácí politice, kde zatím spolupracoval s KSČM a s SPD Tomia Okamury, ale kvůli politice zahraniční. Sociální demokracie by Babišově vládě přece jen dala větší punc demokratičnosti a stability než Okamura. „Samozřejmě mu dělá radost, když ho pochválí prezident Macron nebo kancléřka Merkelová. Z tohodle pohledu pro něj byli daleko přijatelnější sociální demokraté,“ podotkl na Babišovu adresu Spurný. 

Důležitým hráčem na politické scéně je také prezident Miloš Zeman a toho Babiš v poslední době moc nepotěšil, protože Babišova vláda vyhostila tři ruské diplomaty kvůli případu dvojitého agenta Sergeje Skripala. To se Hradu nelíbilo. A ještě víc se Hradu nelíbilo vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států. Hradní kancléř Mynář to dal v médiích jasně najevo. Zeman si tyto Babišovy kroky pamatuje a může zkusit sestavit svou vlastní úřednickou vládu. Už v roce 2013 ukázal, že se nebojí podobné kroky dělat. Navzdory parlamentu si jmenoval kabinet Jiřího Rusnoka a tato vláda poté vládla několik měsíců.

Celý problém je, že Andrej Babiš jako takový je docela velká vada systému

Poté věnoval pozornost vztahu policie a novinářů. Jeho kolegům Sabině Slonkové, Jaroslavu Kmentovi a Janku Kroupovi se zdá, že se o ně až příliš zajímá Generální inspekce bezpečnostních sborů a zve si je k podání vysvětlení, což vnímají jako svého druhu nátlak, ale Spurný má za to, že o nátlak nejde.

„Já samozřejmě ty případy přesně znám a vím, proč vypovídal Janek Kroupa, vím, proč vypovídal Jarda Kmeta, vím, proč vypovídala Sabina Slonková, a ty případy jsou skutečně naprosto rozličné a vůbec spolu nesouvisí,“ uvedl Spurný.

Může přijít doba, kdy novináři budou skutečně ohrožení, že svoboda slova bude opravdu ohrožena, ale zatím tomu tak není, alespoň podle Spurného ne. Kdyby byly tři až čtyři novináři účelově trestně stíhaní, pak by Spurný bil na poplach, ale teď k tomu nevidí důvod. Zdá se mu, že většímu tlaku novináři čelili např v době opoziční smlouvy premiéra Miloše Zemana.

„Celý problém je, a to je ta hlavní chyba, že Andrej Babiš jako takový je docela velká vada systému. Jeho politické, ale i podnikatelské možnosti jsou obrovské. A on se samozřejmě dříve nebo později zaplétá do různých sítí. Někdy do nich padá, do těch sítí. To znamená, že v téhle zemi hodně věcí, které se v této republice dějí, a to i v trestněprávní rovině, s ním prostě souvisí,“ uvedl Spurný.

Pokud by Miloš Zeman a Andrej Babiš našli společnou řeč v tlaku na média, tak pak by ta zlá doba pro novináře mohla přijít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…