ČSSD může za čtyři roky úplně zmizet, zaznělo v Babišově deníku

02.02.2018 10:24

Petr Kolář se v komentáři pro MF Dnes zamýšlí nad tím, jak jsou rozdány karty v ČSSD. Jak si stojí kandidát na předsedu Jan Hamáček, jaké šance na získání nejvyššího postu ve straně má statutární místopředseda Milan Chovanec a jak je to s bývalým jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou?

ČSSD může za čtyři roky úplně zmizet, zaznělo v Babišově deníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

V tuto chvíli o post předsedy ještě nedávno nejsilnější vládní strany usilují tři muži: statutární místopředseda Milan Chovanec, bývalý předseda Sněmovny Jan Hamáček a někdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola. Největší šance na zvolení má podle Koláře Hamáček.

„Favoritem klání o post předsedy ČSSD zatím zůstává Jan Hamáček. I on má sice jako místopředseda strany podíl na jejím úpadku, kandidátem několika silných regionů se však stal hlavně proto, že socialisté ze svých řad nebyli schopni vygenerovat nikoho lepšího. Je vzdělaný, umí dělat kompromisy a dohodnout se prakticky s každým. Stojí za ním především silná Praha, dále „jeho“ střední Čechy, ale i Královéhradecký s Pardubickým krajem a část Vysočiny. K tomu někteří socialisté ze severní a jižní Moravy, byť jejich hlasy dosud nemá jisté,“ napsal.

Naproti tomu za Milanem Chovancem stojí Plzeňský kraj, Ústecký kraj a Zlínský kraj. To není mnoho. Kolář podotýká, že Plzeňský a Zlínský kraj budou mít na sjezdu asi tolik delegátů jako Praha. Proti Chovancovi mluví také fakt, že má ve straně nálepku zrádce z dob tzv. lánského puče a vedle toho ještě nálepku jednoho z triumvirátu Sobotka–Zaorálek–Chovanec, který ČSSD dovedl k volební katastrofě a zisku 7,3 procenta hlasů.

Za Jiřím Zimolou stojí jeho Jihočeský kraj a pak členové platformy na záchranu ČSSD, kde najdeme Jaroslava Foldynu, Michala Haška, Zdeňka Škromacha a další sociální demokraty. Zimola si však s sebou nese problém financování své chaty na Lipně. Ještě nedávno říkal, že nebude nikam kandidovat, dokud se nepotvrdí, že je celá kauza absolutně nesmyslná.

Ale ať už se nakonec předsedou ČSSD stane kdokoliv, bude to mít složité se vstupem do vlády. Jan Hamáček sice dobře vychází s prezidentem Milošem Zemanem, bez jehož pomoci se teď ČSSD příliš neobejde, i s premiérem Andrejem Babišem, ale pražští sociální demokraté, kteří Hamáčka podporují, vládu s Babišem tvrdě odmítají. A Babiše už přestává dohadování v ČSSD bavit.

„Jenže šéf ANO už prý všech těchto tanců začíná mít dost a čím dál víc koketuje s další menšinovou vládou podporovanou komunisty a SPD Tomia Okamury. Kdyby k tomu opravdu došlo, Miloš Zeman by už neměl žádný důvod věnovat ČSSD svůj zájem a energii. V opozici se může stát sociální demokracie snadno neviditelnou a za čtyři roky skončit úplně. I proto je tak důležité, nejen kdo bude novým šéfem ČSSD, ale i jak si dokáže srovnat své šiky,“ uzavřel Kolář.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…