ČSSD nechce urychlit projednání zdravotnictví. Zaorálek připomněl Mandelu

10.12.2013 14:13

Sociální demokraté uplatní veto proti projednávání vládní novely zákona o zdravotním pojištění ve zrychleném režimu. Ve druhém čtení bude chtít ČSSD do návrhu zařadit změny, které budou více v souladu s jejím programem a dosavadním koaličním vyjednáváním. Na tiskové konferenci to řekl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

ČSSD nechce urychlit projednání zdravotnictví. Zaorálek připomněl Mandelu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka (uprostřed)

Novela, kterou v úterý budou poslanci projednávat, stanoví poplatek 60 korun za den pobytu v nemocnici s osvobozením dětí. Sociální demokraté ale požadují například časové omezení plateb na 30 dní v roce. Jasný názor na návrh zatím nemá hnutí ANO. Nyní lidé platí 100 korun za den, pasáž zákona ale zrušil s účinností od ledna příštího roku Ústavní soud.

Klub ČSSD se podle Romana Sklenáka zabýval také nominací zástupců do stálých komisí a delegací sněmovny. Diskutoval také o volbě čtvrtého místopředsedy dolní komory. V této věci ČSSD podpoří nominanta TOP 09. "My nechceme straně TOP 09 kádrovat její kandidáty," uvedl Sklenák.

Na pořad úterní schůze by se hlasování o místopředsedech mohlo dostat, pokud budou mít stejné stanovisko i ostatní strany.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci také hovořil o jihoafrickém bojovníkovi za lidská práva Nelsonu Mandelovi, který nedávno zemřel. Zaorálek ocenil mimořádnost Mandely, která se podle něj projevila především v tom, že když mohl již jako prezident JAR svou představu o směřování země uskutečnit, tak nepodlehl pokušení pomsty a místo ní volil smíření.

Význam boje za lidská práva a demokracii je podle Zaorálka vidět na Ukrajině, které prý hrozí občanská válka a násilí. "Na Ukrajině jsem přesvědčený, že největší nebezpečí je to, že zvítězí násilí," varoval Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…