ČSSD plánuje znovu tlačit bankovní daň. I když ANO řeklo, že ji nechce

29.12.2019 12:04

Hnutí ANO se zásadně staví proti zavedení speciální daně pro banky, ale ČSSD se rozhodla tento návrh znovu představit. Podle sociálních demokratů je tento nový příjem zapotřebí do státní kasy zavést, především kvůli vyšším výdajům na důchody a na rodičovský příspěvek. Odborníci varují, že takové zdanění se dotkne klientů, jelikož se jim zdraží služby, píše server Echo24.cz.

ČSSD plánuje znovu tlačit bankovní daň. I když ANO řeklo, že ji nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Ekonomický expert ČSSD Michal Pícl oznámil, že svému koaličnímu partnerovi, tedy hnutí ANO, ČSSD představí návrh na bankovní daň v lednu. „Pro nás se nejedná o mrtvý projekt, protože se jeho potřeba ukázala při složitém hlasování o konečné podobě rodičovského příspěvku. Pokud by koaliční partner souhlasil, šel by pak návrh na vládu,“ vysvětluje.

ČSSD návrhem na bankovní daň reaguje na skutečnost, že se rodičovský příspěvek se nedostal ke všem rodinám s malými dětmi. Přednost dostali rodiče, kteří příspěvek k prvnímu dnu roku 2020 aktivně pobírají. Podle hnutí ANO pro ostatní rodiny není ve státním rozpočtu dostatek peněz.

Bankovní daní se podle ČSSD získá deset až čtrnáct miliard korun navíc. Na zvýšení rodičovského příspěvku by pak stačily pouhé dvě až tři miliardy korun. Premiér Babiš zdanění bank dlouhodobě odmítá. Mimo jiné i proto, že firma Agrofert, kterou dočasně převedl do svěřenského fondu, má u bank napůjčováno více než 30 miliard korun, uvádí server Echo24.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…