ČSSD prý našla ideálního kandidáta na eurokomisaře. Je ze Zemanovy vlády a v ČT ho opěvoval i Dienstbier

23.06.2014 23:07

Od evropských voleb uplynul už skoro měsíc, ale česká vláda se stále neshodla na kandidátovi na eurokomisaře. Ve středu se tak bude snažit vyjednat kompromis, podle Jiřího Dienstbiera je ale kandidát ČSSD Pavel Mertlík ideální.

ČSSD prý našla ideálního kandidáta na eurokomisaře. Je ze Zemanovy vlády a v ČT ho opěvoval i Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

„Ve středu by měla být koaliční rada, která mimo jiné bude mít tuto věc na programu,“ uvedl v Událostech, komentářích Jiří Dienstbier (ČSSD). Koalice prý stále trvá na tom, že nejprve se vyjedná portfolio pro českého eurokomisaře a až poté se bude diskutovat o jménu. „Zatím se preferují ekonomická témata jako například doprava, vnitřní hospodářská soutěž…“ přiblížil ministr pro legislativu.

Právě na tato ekonomická portfolia je podle Dienstbiera ideálním kandidátem Pavel Mertlík. Mezi roky 1999 až 2001 byl navíc ministrem financí, což mu jde prý také k dobru. Dienstbier mu věří po odborné, ale i lidské stránce.

Otázkou ale je, jak se jméno kandidáta dohodne v rámci koalice – bude totiž muset dojít ke kompromisu. Přitom zatím stále není ani jasné, kdo bude šéfem Evropské komise. „Já nebudu mluvit o tom, kdo má kam ustupovat,“ odmítl se Dienstbier vyjádřit, zda nakonec ustoupí ČSSD nebo spíše ANO.

Nevládní strany na toto domlouvání zatím pohlíží opatrně. Podle Kateřiny Konečné (KSČM) je nezodpovědné, že koalice stále nemá kandidáta. „Já se trošku obávám, protože jsou státy, a je jich většina, které toto jednání začínají například v lednu,“ upozornila europoslankyně s tím, že Česko to však stále odkládá.

Konečná se navíc bojí, že by se mohla zopakovat situace z dob, kdy byl eurokomisařem Milan Kužvart. „Jeho pozice tam byla natolik slabá, že to byla ostuda. Prosím, neopakujte tuto chybu,“ vyzvala v ČT Dienstbiera.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…