ČSSD si odhlasovala vstup do vlády s hnutím ANO

15.06.2018 16:40

ČSSD má vstoupit do vlády s hnutím ANO, kterou by měli tolerovat komunisté. Ve stranickém referendu ČSSD bylo pro menšinovou koaliční spolupráci 58,53 procenta hlasujících, 40,20 procenta bylo proti. V závěru dnešního jednání předsednictva sociální demokracie to oznámil předseda strany Jan Hamáček. Do hlasování se zapojilo 11.404 lidí, což jsou necelé dvě třetiny členů.

ČSSD si odhlasovala vstup do vlády s hnutím ANO
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Sociální demokracie by měla podle dohody s ANO obsadit ve vládě pět ministerských křesel. Držet by měla ministerstvo vnitra, zahraničí, práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury. Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl v neděli představit prezidentovi Miloši Zemanovi jména všech navrhovaných ministrů.

Hamáček během vyhlášení ocenil, že hlasy odevzdalo 64,74 procenta oprávněných členů ČSSD. Účast se tak podle něj přiblížila té z běžných voleb. „Pokládám to za vysoké číslo, v tomto ukazateli jsme obstáli,“ uvedl Hamáček. Referendum podle něj může být prospěšné nejen pro ČR, ale i pro ČSSD.

Proti účasti ve vládě se postavily Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Královéhradecký a Jihomoravský kraj. Nejmenší podporu měla koaliční spolupráce na Ústecku, kde bylo proti účasti ve vládě 61,32 procenta hlasů. Nejvyšší podporu naopak vláda s ANO získala na Vysočině (76,53 procenta) a ve Středočeském kraji (76,28).

„Výsledek referenda není překvapením. Po celou dobu jeho konání prosakovaly na veřejnost jeho průběžné výsledky. Vedení ČSSD udělalo vše pro to, aby přesvědčilo členskou základnu, aby pod patronátem Miloše Zemana vznikla polokomunistická vláda ANO, ČSSD a KSČM. ČSSD již před několika týdny bez boje vzdala boj za vznik vlády bez komunistů. I kvůli ČSSD tak získají komunisté poprvé od listopadu 1989 výrazný vliv na chod státu a jeho zahraniční politiku,“ okomentoval následně výsledky referenda Petr Fiala, šéf ODS.

„Polokomunistická vláda ANO, ČSSD, KSČM a prezidenta Zemana nebude pro ODS partnerem, ale soupeřem. Uděláme vše pro to, aby dopady vládnutí této vlády na směřování, vývoj země a její občany byly co nejmenší. Již při podzimních volbách bude příležitost začít situaci měnit. Věřím, že výsledky podzimních voleb budou začátkem konce této vlády,“ dodal.

„Rozhodnutí to je špatné, chybné, ale legitimní a platné,“ zkonstatoval k výsledkům referenda člen ČSSD a bývalý europoslanec Libor Rouček. „ČSSD již opustila řada zklamaných členů a další se k tomu chystají. Místopředseda Zemanovy vlády Pavel Mertlík je toho nejnovějším a nejznámějším příkladem. I když důvody zklamaných členů chápu, odchod není řešením. Řešením je bránit sociálnědemokratické hodnoty svobody, spravedlnosti, slušnosti a důstojnosti, i když doba tomu nepřeje. Jako exilový sociální demokrat jsem zažil doby, které vypadaly ještě beznadějněji. Sociální demokracie je tady 140 let. Bude tu i nadále. I když se značně poškozeným morálním a politickým štítem,“ sdělil na facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…