ČSSD upřednostnila klid ve straně před zájmy státu, píší v Bakalových novinách

23.09.2016 9:43

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se s vysokou pravděpodobností stane českým velvyslancem v USA. Petr Fischer v pátečních Hospodářských novinách píše, že je to ukázka prohry ČSSD s Hradem. Sociální demokracie upřednostnila klid ve straně před zájmy státu.

ČSSD upřednostnila klid ve straně před zájmy státu, píší v Bakalových novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Prezident Miloš Zeman udělal chybu. Oznámil, že se jeho podřízený Hynek Kmoníček stane českým velvyslancem v USA, aniž by s Kmoníčkovým jmenováním vyjádřila předběžný souhlas americká strana. Tak se to přitom normálně dělá. Navrhne se diplomat, druhá strana vyjádří souhlas jeho umístěním a pak se vše oznámí veřejnosti. Zeman zvolil jinou cestu, jenže v tom případě by neměl zapomínat, že mu Spojené státy nedají nic zadarmo.

„Zemanovy xenofobní výroky v otázce uprchlíků a protiunijní drajv jsou přímo proti tomu, co prosazuje Barack Obama. Američané proto nemají jediný důvod s Kmoníčkovým schválením spěchat a mohou českou diplomacii ještě dost potrápit,“ píše Fischer. Washington má Zemanovi co vracet. Stačí si vzpomenout, jak se náš prezident tvrdě trefoval do amerického velvyslance v Praze Andrewa Schapira. Lze dokonce předpokládat, že by to měl jednodušší diplomat, kterého vybrala vláda.

„To je samo o osobě problém, jemuž měli ministr zahraničí i premiér zabránit. Zároveň se neměli tak snadno vzdávat nároku na obsazení postu ve Washingtonu, zejména pak v době, kdy se politické názory prezidenta a vlády v podstatných věcech rozcházejí (s výjimkou odsouvání reality uprchlické krize za české hranice a uprchlických kvót). A už vůbec je neměli vyměňovat za vnitrostranický klid,“ varuje komentátor Sobotku a spol.

Sociální demokraté podle všeho ustoupili Zemanovi, aby je nepoškozoval svými útoky před krajskými volbami. V ČSSD je navíc stále dost příznivců hlavy státu a to poslední, co ČSSD teď potřebuje, je působit rozhádaně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…