ČSSD v eurovolbách získala prezidentův hlas

24.05.2019 21:02

Češi dnes začali rozhodovat o tom, kdo je příštích pět let bude zastupovat v Evropském parlamentu. Volební místnosti, jichž je téměř 14.800, kvůli tomu budou otevřeny v pátek ve dvě hodiny po poledni. Mezi první voliče tradičně patřili mnozí volební lídři a předsedové parlamentních stran stejně jako prezident Miloš Zeman.

ČSSD v eurovolbách získala prezidentův hlas
Foto: Repro ČT
Popisek: Miloš Zeman na sněmu Hospodářské komory

Jeho mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil dřívější Zemanova slova o tom, že jeho hlas získá ČSSD. „Novináři by měli aspoň trošku přemýšlet. Ve volební místnosti opravdu není vhodné hovořit o tom, koho kdo volil. V případě pana prezidenta je navíc věc jasná. Na sjezdu ČSSD deklaroval, že “oranžoví” jsou pro Evropský parlament jeho volbou," konstatoval na Twitteru.

Jak navíc upozornil Jan Hamáček, předseda socdem, směr a vize jeho strany začíná mít v Evropě větší a větší význam.

„Holanďané dokázali, že Evropa je pořád normální. Nevyhrál strach, lži ani prachy. Vyhrála sociální demokracie. U nás to jde taky! Pojďte volit už dnes od 14:00," vyzval voliče před otevřením hlasovacích místností.

Snímky z nich pak na svých profilech na sociálních sítích uveřejnili také ministři Petříček a Maláčová. Šéfka resortu sociálních věcí poznamenala, že „v demokratické Evropě jsme doma. A každý člověk si chce svůj domov zútulnit. Vy to můžete udělat dnes a zítra. Pojďte volit, rozdejte karty a mějte vliv na věci, které se vás dotýkají."

Doplňme, že z unijní osmadvacítky si v pátek volí své europoslance ještě Irové. Britové a Nizozemci tak učinili ve čtvrtek. Volební seriál bude pokračovat v sobotu, kdy se hlasovat bude nejen v Česku, ale také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli. Až po dokončení hlasování budou v neděli v noci oznámeny výsledky i za Česko.

Podle dříve publikovaných průzkumů má velkou šanci na vítězství hnutí ANO, post bývalé jedničky naopak setrvale ztrácí Piráti. Sílu v závěrečných týdnech prokázala ČSSD, která naopak ubrala komunistům. Ti se dlouhodobě pohybují na samé hranici volitelnosti a zdá se, že levicové pozice tak může obsadit zejména Hamáčkova partaj.

Prezident s chotí byli volit (zdroj, Twitter Jiřího Ovčáčka)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …