ČT a rozhlas: „Platit budete i za mobily a počítače.“ Černé na bílém

23.05.2023 14:55 | Komentář

Máte chytrý telefon? Nebo počítač? Nově by se na vás podle návrhu měla vztahovat povinnost platit koncesionářský poplatek. Podle místopředsedkyně PRO Aleny Maršálkové je to nemravné. „Vláda, která absolutně selhává v oblasti řízení státu a správy veřejných financí, umí jen jediné, tahat peníze z kapes daňových poplatníků tím, že zvyšuje daně a poplatky a zavádí nové. Protože nic jiného, než daň z mobilu či počítače, to nebude,“ soudí. A dodává, že to, co má ČT zadáno v zákoně, stejně neplní.

ČT a rozhlas: „Platit budete i za mobily a počítače.“ Černé na bílém
Foto: Repro Youtube
Popisek: Alena Maršálková, členka petičního výboru petice Výzva 21. století: Za zrušení povinných plateb České televizi

Fialova vláda se rozhodla, že po utahování opasků, přijde s utahováním smyček kolem našich krků. Jinak se totiž nedá nazvat její další, už před časem avizovaný a připravovaný krok, a to zvýšit rozhlasové a televizní poplatky a rozšířit počet plátců o majitele mobilních telefonů a počítačů. Jako by už těch vládních nesmyslů a nehorázností nebylo za poslední dny dost.

Pracovní skupina složená ze zástupců koaličních stran a veřejnoprávních médií připravuje novelu zákona o České televizi a Českém rozhlasu. Z dostupných informací by se měl zvýšit rozhlasový a televizní poplatek a zároveň by se měl redefinovat pojem televizní přijímač. Tím by nově měl být i telefon a počítač. A zdůvodnění? Protože na těchto zařízeních lze sledovat vysílání ČT a poslouchat ČRo. Jejich majitelé tedy budou platit ne proto, že se na televizi dívají a rozhlas poslouchají, ale proto, že by tak přes svá zařízení dělat mohli. Jde o naprosto absurdní argument a nemravný požadavek. Vláda, která absolutně selhává v oblasti řízení státu a správy veřejných financí, umí jen jediné, tahat peníze z kapes daňových poplatníků tím, že zvyšuje daně i poplatky a zavádí nové. Protože nic jiného, než daň z mobilu či počítače, to nebude.

Před veřejností neobstojí ani tvrzení, že toto opatření bude mít vliv na kvalitní zpravodajství a kvalitu veřejnoprávních médií, která podle ministra Jurečky mají i veřejnoprávní roli. Tak to jeho tvrzení uvedeme na pravou míru. ČT a ČRo mají ze zákona významnou veřejnoprávní roli. Jenže ji už dávno neplní. Protože hlavními úkoly veřejné služby v oblasti rozhlasového a televizního vysílání jsou zejména:

a) poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů,

b) přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky,

c) vytváření a šíření programů a poskytování vyvážené nabídky pořadů pro všechny skupiny obyvatel se zřetelem na svobodu jejich náboženské víry a přesvědčení, kulturu, etnický nebo národnostní původ, národní totožnost, sociální původ, věk nebo pohlaví tak, aby tyto programy a pořady odrážely rozmanitost názorů a politických, náboženských, filozofických a uměleckých směrů, a to s cílem posílit vzájemné porozumění a toleranci a podporovat soudržnost pluralitní společnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Král Kazisvět, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVendelín Slunéčko , 23.05.2023 16:39:22
Panebože ti ho hnali! Všichni lidé! Kdo se k tomu přichomít. Čeledíni, nádeníci… Tedy hnal ho všechen lid? Ano pane! Se zbraněmi…někteří i bezezbraní. S holemi a sudlicemi, vidlemi i kosami. Hnali ho a zpívali si! Ach to byla nálada. Nakonec mu naložili pěkných par ran na záda.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…