ČT dala v Událostech prostor Babišovi s ministrem zdravotnictví. A bylo neobyčejně veselo

29.09.2014 21:43

Neobyčejně ostrý střet přinesly pondělní Události, komentáře. Dvojrozhovor moderátorky Marcely Augustové s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem a jeho vládním kolegou Andrejem Babišem přinesl překřikování i vzájemné narážky.

ČT dala v Událostech prostor Babišovi s ministrem zdravotnictví. A bylo neobyčejně veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Debata se týkala auditů v českých nemocnicích, na které si ředitelé těchto ústavů stěžovali. Zdály se jim netranaparentní a žádaly ministerstvo financí o vysvětlení. Podpořil je v tom i ministr Němeček. Babiš jako šéf ministerstva financí, pod které kontrola spadá, si však stojí za svým. Na výhrůžky soudy již v reportáži odpověděl „těšíme se na to“.

Na základě výsledků auditu byly uděleny pokuty většině z dvaceti kontrolovaných nemocnic. Ministr Němeček ovšem přednesl stížnost jejich ředitelů, že jim již v jejich průběhu bylo sdělováno, že tyto audity měly být prováděny tak, aby nemocnice nemohly dopadnout dobře. Navíc se prý nemocnice vůbec nedozvěděly, kdo audit prováděl a jaké byly jeho námitky.

„Otázka nestojí, jestli tam byly chyby. Otázka stojí, zda u těch auditů nebylo předem zadáno, jak mají dopadnout,“ zahájil své televizní vystoupení Svatopluk Němeček. Pak na kameru ukázal vytištěný článek ze serveru Česká justice, kde na nahrávce auditoři mezi sebou hovoří o tom, že nemocnice musí dopadnout špatně. „Je to velmi znepokojivé a byl bych rád, kdyby se ty věci daly na stůl,“ uvedl Němeček, přičemž stále mával s textem v rukou.

„Je to úplný nesmysl, a já to absolutně odmítám,“ odpověděl na jeho nařčení ministr Babiš. Pak si i on vzal na pomoc papír, konkrétně e-mail z Evropské komise, který měl dokazovat, že audit proběhl na její vyžádání. „Evropská komise nám napsala, už v červenci roku 2013, že chce superaudit, protože považuje české zdravotnictví za zkorumpované,“ vysvětloval ministr financí.

„V reportu z října 2013 se jasně říká, že české zdravotnictví řídí Richelieu pan Šnajdr, pan Němeček si jeho bývalé kolegy bere za náměstky, a pan Němeček se mimochodem taky proslavil nákupem předražených přístrojů,“ vykládal šéf hnutí ANO v narážce na Němečkovu minulost ředitele nemocnice v Ostravě. Tato zpráva evropské komise se podle něj odvolává také na pořad Reportéři ČT z února 2014, rozkrývající manipulace se zakázkami ve zdravotnictví.

„Takže evropská komise má absolutně negativní názor na české zdravotnictví,“ shrnul Babiš. Konání ministra Němečka a ředitelů nemocnic je podle něj nezodpovědné, protože nám kvůli tomu může Evropská unie zastavit čerpání peněz do zdravotnictví a způsobit miliardové škody.

Po tomto výkladu přešel k námitkám ministra Němečka a uvedl, že audit je samozřejmě zcela anonymní, takže jména auditorů nezná ani on. Navíc prý audit ještě neskončil, takže informace nejsou kompletní.

„Celé je to nesmysl. Pan Němeček tady dělá politickou kampaň ČSSD,“ udeřil Babiš, čímž svého vládního kolegu zřetelně vytočil, neboť v tu chvíli do jeho řeči vstoupil výkřiky, že se musí ohradit. Moderátorka mu tuto šanci nedala, a naopak se Babiše zeptala, zda jeho strana má zájem o vystřídání ministra Němečka vlastním člověkem. Babiš to odmítl a poukázal, že kampaň dělá ČSSD, a to nejen na otázkách zdravotnictví, ale rovněž například na tématu České pošty. Tím opět podráždil Němečka, který se začal domáhat slova.

„Nebudu reagovat na osobní útoky na mě, nakonec jsem to nebyl já, kdo se ozval,“ upozornil. Jediné, o co prý žádá, je to, aby bylo zveřejněno vše kolem auditů. Němeček pak odmítl, že by cítil ze strany hnutí ANO tlak na svou pozici. „O tom rozhoduje pan premiér, nikoliv hnutí ANO,“ poznamenal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…