ČT nabídla jednu velkou debatu. Proč? Množí se teorie. A lidé od Pavla jásají

22.11.2022 17:47 | Ze sítí

Česká televize (ČT) nabídla komerčním televizím Nova a Prima uspořádání společné Národní prezidentské debaty, a to před prvním i druhým kolem voleb. Chce tak veřejnosti zajistit co nejrovnější přístup k informacím o kandidátech, kteří se budou o hlasy voličů ucházet. Na její nabídku zareagovala zatím TV Nova, ale také například někdejší moderátorka ČT24 Světlana Witowská nebo exhejtman Michal Hašek.

ČT nabídla jednu velkou debatu. Proč? Množí se teorie. A lidé od Pavla jásají
Foto: z internetu
Popisek: Pavel a Babiš

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
ČT oběma televizím nabízí společné vysílání, společnou dramaturgii i zastoupení moderátorů všech tří médií. ČT má v tuto chvíli potvrzenou účast ve vlastní Superdebatě dne 12. ledna a 26. ledna od favorizovaných kandidátek a kandidátů s výjimkou expremiéra Andreje Babiše, který účast ještě nepotvrdil.

Společný postup velkých vysílatelů vnímá ČT podle mluvčí Karolíny Blinkové jako funkční řešení především pro diváky, ke kterým se budou v období před volbami dostávat informace roztříštěně z desítek různých debat a platforem. „Společná Národní prezidentská debata se pro diváky může v tomto kontextu stát kvalitním informačním základem před rozhodnutím o tom, komu následující den dají svůj hlas,“ dodala.

Nova na Twitteru potvrdila, že dopis s návrhem od ředitele ČT Petra Dvořáka odpoledne obdržela. „Návrh samozřejmě důkladně interně posoudíme a panu řediteli odpovíme,“ uvedla televize.

„Kavčí hory zřejmě chtějí přispět ke správnému výsledku prezidentské volby 2023, a tak ČT přišla s nápadem na ‚společnou‘ debatu s komerčními TV stanicemi, předpokládám pod její faktickou taktovkou. ČT tomu říká ‚funkční řešení především pro diváky, ke kterým se budou v období před volbami dostávat informace roztříštěně z desítek různých debat a platforem‘. Jako občan budu naopak rád, když budu mít možnost sledovat na více televizích různé formáty ‚prezidentských‘ debat a nebudu masírován pouze těmi ‚správnými‘ názory ‚nezávislých expertů‘, ‚politologů‘, ‚analytiků‘ a průzkumy z Kavek. Politické preference moderátorů, editorů a dalších zaměstnanců ČT či jejich blízkých mne nezajímají. Tak jako máme díky listopadu 1989 svobodu volby mezi jednotlivými kandidáty, máme zaplaťbůh i svobodu volby informačních zdrojů. A budu rád, když to tak zůstane nejen v nadcházejícím finiši kampaně před prezidentskými volbami,“ zareagoval na nápad někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„ČT nemá na debatu před prvním kolem Babiše, o kterým tyhle volby celý jsou (bohužel, zase), tak navrhuje formát, při kterým bude před druhým kolem ve studiu víc moderátorů než kandidátů,“ podotkl také marketér Honza Provazník.

„Veřejnoprávní služba v nejryzejší podobě. Bylo by to zajímavé i ku prospěchu věci. Tipuju ale, že se to nestane, protože to přebijí zájmy soukromých televizí. Přesto už si v hlavě skládám moderátorské trojice. Ve všech je R. Koranteng, T. Tománková, jen v ČT mám jmen několik,“ napsala někdejší moderátorka ČT24 Světlana Witowská. Za dobrý nápad to pak také považuje její partner Petr Kolář, jenž stojí za generálem Petrem Pavlem.

„Rozumný, konstruktivní a především férový návrh pro všechny kandidáty na úřad prezidenta. Reakce komerčních televizí bude jistě zajímat všechny,“ sdělil radní ČT René Kühn.

Již v minulosti realizovala ČT spolu s komerčními televizemi vysílání projevů nejvyšších ústavních činitelů, prezidenta republiky nebo předsedy vlády. V případě Národní prezidentské debaty Česká televize nabízí možnost, že výrobu pořadu zajistí. Rovněž by pro ni poskytla připravené reprezentativní prostory Národního muzea.

Prezidentský duel, který ČT vysílala před druhým kolem volby v lednu roku 2018, sledovalo 2,7 milionu diváků, tedy více než 55 procent všech lidí, kteří měli v danou dobu zapnutou televizi. Debata se tehdy stala nejsledovanějším pořadem roku na celém televizním trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…