ČT není nástroj totality, domlouval ministr Herman čtenáři. A ujistil, že vláda dělá, co může

31.01.2016 20:42

„Vzhledem k tomu, že dosud poslední totalitní režim v naší zemi skončil v listopadu roku 1989, od této doby ČT není a ani nemůže být totalitním nástrojem moci,“ je přesvědčen ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který odpovídal čtenářům ParlamentníchListů.cz na jejich dotazy. „Do jaké míry vláda skutečně má nebo nemá podporu občanů, ukáží až volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které jsou jediným demokratickým způsobem,“ vzkázal pak po vzoru prezidenta Miloše Zemana dalšímu čtenáři.

ČT není nástroj totality, domlouval ministr Herman čtenáři. A ujistil, že vláda dělá, co může
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Ministr kultury dále v souvislosti na dotaz, zda nemůže být veřejnoprávní Česká televize ovládaná politickou mocí, která vládne naší zemi, jen dalším totalitním nástrojem moci, poznamenal, že ČT prostě patří mezi sdělovací prostředky veřejné služby a na její údajnou objektivitu dohlíží Rada ČT. „Nikdo ji tedy nevlastní,“ podotkl s tím, že tedy není nikým ovlivňována.

„Do jaké míry vláda skutečně má nebo nemá podporu občanů, ukáží až volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,“ napsal Herman dalšímu čtenáři, který naznačil, že stejně jako komunisté v roce 1989 odešli od moci, tak by měla odejít i tato vláda. „Právě volby jsou jediným demokratickým způsobem, jak můžeme efektivně projevit svoji vůli v rozložení politických sil ve státě,“ zahrál si ministr tak trochu na prezidenta Miloše Zemana, který byl za svůj obdobný výrok zkritizován.

„Jako člen současné vlády Vás mohu ujistit, že právě v polovině funkčního období rozhodně nemám dojem, že by nazrál čas, aby naše vláda odešla ze scény,“ pokračoval Herman v odpovědi s tím, že jeho názor sdílejí i jeho kolegové. „Co se týká roku 1989, komunistický režim nebyl životaschopný, vyčerpal se a na základě událostí z listopadu 1989 a následných svobodných voleb v roce 1990 byl nahrazen parlamentní demokracií,“ dodal posléze s tím, že podle něho demokratický politický systém již mnohokrát svoji životaschopnost a funkčnost dostatečně prokázal.

Vláda dělá kroky k zajištění bezpečnosti českých občanů

„Migrační politika skutečně nebyla předmětem předvolebních debat před posledními volbami do Poslanecké sněmovny, protože v roce 2013 nebyla tato otázka tak palčivá, jak je tomu dnes,“ přiznal Herman dalšímu čtenáři, který naznačil, že podle něj současná vláda nemá legitimitu občanů souhlasit s přijímáním migrantů a měla by proto nechat vypsat referendum o tomto problému.

Podle šéfa kulturního resortu České republiky tedy i z tohoto důvodu bude před letošními krajskými a senátními volbami jiná atmosféra volebních debat než ta, na kterou jsme zvyklí. „Snažíme se velmi odpovědně stavět ke složitému problému, který současná migrační vlna do Evropy představuje,“ podotkl však s tím, že to prý bez široké mezinárodní spolupráce není možné zvládnout. „Mohu Vás ujistit, že naše vláda činí takové kroky, které mají na prvém místě zajistit bezpečnost našich občanů a odpovídají našim i celoevropským etickým a právním normám,“ zakončil křesťanskodemokratický ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…