ČT to vidí jinak... Erik Best o podivných informacích z Afghánistánu

17.08.2021 18:12 | Ze sítí

„Po 20 letech okupace došlo k poklidnému předání moci. ČT to vidí jinak,“ glosuje znovuobsazení Afghánistánu Tálibánem po zhlédnutí vysílání České televize novinář Erik Best. A ukázal, že se některá fakta týkající se Afghánců prezentují dosti odlišně od reality.

ČT to vidí jinak... Erik Best o podivných informacích z Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
„Česká média o víkendu pořád dokola opakovala zprávu, že 75 % nových případů covidu se týká neočkovaných. Mnohem relevantnějších je však 25 % těch, kteří očkováni byli a přesto se nakazili, ale to by se do narativu příliš nehodilo. Pokud zpochybňujete covidovou propagandu mainstreamových médií, měli byste se podívat kriticky i na zprávy o Afghánistánu,“ píše ve svém komentáři Best a rozebírá zprávy přicházející z této země.

„‚Tisíce lidí se zoufale snaží opustit zemi‘. Tisíce lidí. V zemi s přibližně 40 miliony obyvatel to znamená, že přibližně 40 milionů lidí není zohledněno. Kolik procent afghánského obyvatelstva vítá změnu režimu? To už nám média neřeknou,“ podotýká k lidem, kteří se snaží z Afghánistánu uprchnout.
 
Přestože se tváříme jako demokratická společnost, zohledňujeme podle jeho soudu častokrát spíše menšinové názory: „Ve společnosti, která klade silný důraz na demokracii a vládu většiny, si rychle vytváříme názory a přijímáme opatření na základě toho, co slyšíme od hlasité menšiny. Tomu nelze nijak vzdorovat. Takhle si počíná civilizace, jež stojí na konci své cesty. Ze svých chyb si vyvozuje špatná ponaučení a následně je umocňuje.“

Vyjádřil se též k budování afghánského státu. „Čeští politici si pochvalují proces budování státu v Afghánistánu, Biden však včera vzkázal, že to nikdy nemělo být cílem. ‚Naším jediným životně důležitým národním zájmem v Afghánistánu zůstává to, co jím vždy bylo: zabránit teroristickému útoku na americkou vlast,‘“ zmínil Best po proslovu amerického prezidenta.

Dodává, že „afghánské ženy a dívky by ale neměly zoufat, Joe je bude chránit“. A odkazuje tak na Bidenovu větu: „Budeme i nadále vystupovat za základní práva afghánského lidu – žen a dívek – stejně jako po celém světě.“

A nakonec glosoval zpravodajství České televize o „mocenském převratu v Afghánistánu“. „Po 20 letech okupace došlo k poklidnému předání moci. ČT to vidí jinak,“ ozvalo se od novináře.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…