CVVM: Zájem českých občanů o dění na Ukrajině klesá

10.11.2015 14:35

Zájem českých občanů o dění na Ukrajině klesá a v porovnání se zájmem o uprchlickou krizi je výrazně menší. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). O dění na Ukrajině se v minulém měsíci zajímalo 39 procent Čechů, o uprchlíky 76 procent.

CVVM: Zájem českých občanů o dění na Ukrajině klesá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezident nezávislé republiky Karpatská Ukrajina, která byla vyhlášena roku 1939, ale hned zanikla, Augustin Vološin

Zájem o situaci na Ukrajině klesá podle CVVM v souvislosti s nižší četností bojů v Doněcké a Luhanské oblasti a následným sníženým mediálním zájmem. "Zatímco v březnu byl zájem o dění na Ukrajině 52 procent, v říjnu 2015 se snížil na 39 procent," uvedli autoři průzkumu. Nejsledovanějším obdobím tak z hlediska celého vývoje situace na Ukrajině zůstává loňský březen, tedy období zabrání Krymu, o dění se tehdy zajímalo 64 procent Čechů.

Méně často také lidé o konfliktu na Ukrajině mluví. Do každodenních hovorů ho zařadilo v říjnu 28 procent dotázaných, tedy nejméně od začátku krize. Více se o situaci na Ukrajině zajímají muži, starší občané a vysokoškoláci.

Většina občanů ČR vnímá situaci na Ukrajině jako potenciální bezpečnostní hrozbu. V říjnu vnímala konflikt jako hrozbu pro bezpečnost ČR polovina Čechů, 60 procent pro evropskou bezpečnost a 55 procent jako hrozbu pro mír ve světě.

Boje na Ukrajině se rozpoutaly loni mezi proruskými separatisty a vládními silami. Trvaly půldruhého roku a dosud si vyžádaly 8000 mrtvých.

Průzkumu se od 5. do 12. října zúčastnilo 1045 respondentů starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …