Čapí hnízdo: Lidé se vrhli na Babiše a už to jelo: Katr, tepláky... Drsné vtipy

27.03.2019 7:36

„Už se těším na fotečky od soudu, pane ‚premiére‘.“ I taková hláška zazněla ve facebookové diskuzi, když se původně premiér Andrej Babiš (ANO) chtěl pochlubit fotografií s velvyslankyní Rumunska. Jenže mezitím přišla zpráva ohledně ukončení vyšetření případu Farmy Čapí hnízdo… A lidé mu připomínají i morální kodex hnutí ANO.

Čapí hnízdo: Lidé se vrhli na Babiše a už to jelo: Katr, tepláky... Drsné vtipy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Policie ukončila vyšetřování případu dotací pro Farmu Čapí hnízdo, v němž čelí stíhání i premiér Andrej Babiš (ANO) a někteří členové jeho rodiny. Obvinění a jejich obhájci si nyní mohou prostudovat spis a navrhnout jeho doplnění. ČTK to včera sdělil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Ukončení vyšetřování se netýká premiérova syna Andreje.

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí

„Policejní orgán a státní zástupce už nebudou dohledávat další důkazní prostředky,“ vysvětlil Cimbala současnou fázi řízení. Následovat mohou tři různé situace: buď obvinění vůbec nenavrhnou doplnění vyšetřování, nebo státní zástupce jejich návrhy zamítne jako nadbytečné či nepřípustné, nebo je připustí a vyšetřování doplní.

„Poté policejní orgán uzavře spisový materiál a předá ho státnímu zástupci s konečným návrhem. Státní zástupce si spis detailně nastuduje a bude se zabývat otázkou, zda podá obžalobu, nebo zda bude namístě vyřešit věc jinak,“ popsal mluvčí.

Ukončení vyšetřování se týká šesti obviněných. Sedmý, premiérův syn Andrej Babiš mladší, bude nadále stíhán samostatně. „Část věci týkající se jednoho z obviněných byla vyloučena k vlastnímu řízení. To, u kterého obviněného byly problémy s úkony, je obecně známá informace,“ řekl Cimbala ČTK. Babiš junior nyní žije ve Švýcarsku a české policii se nedařilo uskutečnit jeho výslech.

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který je od října 2017 obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve Sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Právě dvě Babišovy děti, jeho manželka Monika a švagr Martin Herodes si také vyslechli policejní obvinění.

Andrej Babiš mladší loni v listopadu sdělil novinářům, že spolupracovníci jeho otce ho kvůli vyšetřování kauzy Čapího hnízda unesli a drželi na Krymu. Premiér Babiš reagoval tak, že jeho syn trpí schizofrenií. Opozice pak ve Sněmovně vyvolala hlasování o nedůvěře, které Babišova vláda ustála.

V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Státní zástupce však následně vyhověl jeho stížnosti a obvinění zrušil.

Babiš včera odpoledne přitom na svůj facebookový profil sdílel fotografii s rumunskou  velvyslankyní, žádné vyjádření ke kauze. To však zastali lidé v  jeho diskuzi, kteří se jej začali doptávat. Zatím však marně.

„Už se těším na fotečky od soudu pane ‚premiére‘. A chtěl bych se ještě zeptat: Když se teď nevejdete do několikrát na vaši míru upraveného mravního kodexu ANO. Budete vyloučen? Nebo se znovu kodex napasuje do vašeho mravního profilu? No, to už pak bude ovšem nemravný kodex,“ zeptal se jeden z diskutujících.

Morální kodex hnutí ANO pak v této souvislosti zmiňují i další. „Morální kodex reprezentanta hnutí ANO: X. Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve hnutí a na členství ve hnutí, tak uvidíme, jak to dopadne...“ píše další.

„Užívejte si to, pane premiére. Za katrem takový žrádlo mít nebudete,“ poznamenal k Babišovi další. 

„Nějaká lepší fotka by nebyla? Třeba v teplácích? – Ježíš sorry, vy jste ještě na svobodě... Já myslela, že už bručíte. Ok, já počkám...“ zeptal se další. „A ta rezignace podle stanov sekty ANO proběhne u příležitosti Velikonoc nebo se změní stanovy tak, aby Andy mohl řídit stát jako firmu i z cely? Dík, čau,“ píše se i dále. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…