Čaputová proti V4? Opravila slova Zemana, velmi zvláštně

04.10.2019 14:22

Čaputová proti zbytku Visegrádské čtyřky? Vypadá to tak. Během čtvrteční tiskové konference po jednání prezidentů V4 v Lánech se odehrál moment, kterého si prakticky nikdo nevšiml. Jde o cenzuru. A prezidentka Čaputová ji podpořila, byť k tomu použila značně vyhýbavé formulace.

Čaputová proti V4? Opravila slova Zemana, velmi zvláštně
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Společný snímek prezidentů zemí V4 během summitu na zámku Lány

Summit hlav států Visegrádské skupiny v Lánech, kam se druhý den jednání připojili prezidenti Srbska a Slovinska, proběhl úspěšně. Padala slova o potvrzení vzájemného hlubokého přátelství mezi státy i státníky a další superlativy.

Ve spleti pochvalných slov zanikl jeden moment, který se týká důležitého tématu svobody slova. Během tiskové konference v samém závěru své řeči český prezident krátce promluvil o cenzuře s tím, že účastníci setkání ji odmítají.

Anketa

Vadilo vám, že Karel Gott podepsal tzv. Antichartu?

11%
89%
hlasovalo: 36028 lidí

„Poslední věta, kterou bych chtěl říci, je, že János Áder mně jednu větu na závěr povolil. A sice, že účastníci této diskuse jsou proti cenzuře internetu za předpokladu, že nebudou cenzurovány neanonymní příspěvky,” konstatoval jednoznačně Zeman. „János jenom říkal, Miloši, aby to nebyl hlavní výstup našeho jednání, a měl pravdu. Proto to říkám jako jednu jedinou větu,“ vtipkoval prezident.

Jak se krátce poté ukázalo, všichni na tuto věc stejný názor neměli. Přesněji řečeno to stejně viděli všichni kromě jediné – slovenské prezidentky.

Zuzana Čaputová se k tématu bez dalších souvislostí vrátila v závěru svého vystoupení na téže tiskové konferenci. „Ještě vzpomenu téma cenzury na internetu a dodám k tomu moje stanovisko. Moje stanovisko, jak jsem ho už komunikovala na společném setkání, je o tom, že svoboda projevu je velmi vysoká hodnota, kterou jsme si vydobyli před 30 lety, bezpochyby,“ začala v obecné rovině. 

„Zároveň má svoje hranice, pokud zasahuje do práv, anebo do právem chráněných zájmů jiných osob. V tomto kontextu je legitimní hledat nástroje na hájení rovnováhy mezi svobodou projevu a případným zásahem do práv,“ připustila cenzuru a vyjmenovala okolnosti, za kterých je podle ní přípustná.

Otázku cenzury internetu, což je stále výraznější téma ve veřejném prostoru, na jednání prezidentů v Lánech podle informací ParlamentníchListů.cz krátce otevřel český prezident Miloš Zeman. Prezidenti a prezidentka toto téma diskutovali, neproběhlo ovšem žádné závazné hlasování.

Během tiskové konference téma kratince okomentoval i srbský prezident Aleksandar Vučić, který cenzuru odmítl a dodal, že v Srbsku si může každý říkat, co chce.

Záznam celé tiskové konference ze zámku v Lánech ZDE:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…