Časopis: Dojednává se povolební koalice proti Zemanovi. Jména: Kalousek, Sobotka, Bakala, Pokorný

19.09.2013 7:43

I když se koalice tvoří až po volbách, už nyní se podle komentátora z Reflexu Bohumila Pečinky formují různé zájmové „koalice“, které se stanou základem povolebního vládnutí. Za současného stavu jsou možnosti těchto koalic oslabeny očekávanou dominantní pozicí ČSSD, takže žádná z úvah nemůže opomenout tuto stranu. Celkově prý existují pouze dvě alternativy povolebního uspořádání.

Časopis: Dojednává se povolební koalice proti Zemanovi. Jména: Kalousek, Sobotka, Bakala, Pokorný
Foto: Hans Štembera
Popisek: A zalévalo

O rozdělení sil v české politice podle Pečinky vypovídá i to, jak jsou tyto možnosti nazývány: zemanovská a antizemanovská koalice. Obě akceptují, že prezident Miloš Zeman je v současnosti dominantním politickým hráčem, přičemž první jej chce využít jako tmel, druhá naopak jako strašidlo.

„Zemanovská“ možnost se prý jeví pravděpodobnější. Má se jednat o čistě levicovou vládu ČSSD, SPOZ, případně, pokud bude třeba, KSČM. Míra zapojení komunistů závisí na tom, jak rozdají karty voliči. Dominantní osobností zůstane prezident Miloš Zeman, a to bez ohledu na to, kdo bude vládě předsedat.

Tato vláda se nejspíš více zaměří na malá města a vesnice, Zemanovu voličskou základnu, která posledních dvacet let trochu závistivě pozoruje rozvoj měst. Rovněž povede k posílení státu a jeho institucí. Na stát se ještě více přilepí lidé z byznysu, protože silné exekutivní orgány budou mít ještě větší vliv na různé dotace, subvence a jiné výhody.

Ačkoliv se s ohledem na průzkumy voličských nálad jeví tato možnost pravděpodobnější, v zákulisí se podle Pečinkova komentáře čile dojednává alternativní scénář. Jeho základem má být křídlo ČSSD kolem předsedy Bohuslava Sobotky a Kalouskova TOP 09. Tito lidé jsou podle redaktora Reflexu provázáni především přes zákulisí velkých podnikatelů, zejména Zdeňka Bakalu, donátora řady projektů TOP 09, který je zároveň blízký Radku Pokornému, advokátovi, který stojí za Bohuslavem Sobotkou.

Politickým pojítkem této koalice je pak teorie o zadržování prezidenta Zemana. Podle ní je třeba zapřít některé názory a spojit se proti prezidentovi, který se stále snaží rozšiřovat svůj mocenský prostor. Předpokládané volební výsledky však nutí do této koalice zahrnout i lidovce a Babišovo ANO, případně i ODS, která je však v této věci rozpolcena. Podle Pečinky by se však tento projekt beztak nejspíš do dvou let kvůli řadě protichůdných zájmů rozpadl.

Jakkoliv prozatím mezi voliči „zemanovská“ varianta vede, nelze přehlédnout, že se množství voličů rozhodne až na poslední chvíli. Doposud tedy není úplně jasné, který ze scénářů bude realizován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …