Časopis dál propírá údajného sponzora VV: Posílal miliony, Bárta ho skoro nezná

03.12.2012 7:03

V minulém týdnu bylo na účtě Věcí veřejných policií obstaveno několik milionů. Stalo se tak kvůli podezření, že pocházejí z trestné činnosti. Případ souvisí s obviněním advokáta Daniela Musila, který patří mezi nejštědřejší stranické sponzory. V historii ČR došlo k zablokování prostředků na stranickém účtu vůbec poprvé.

Časopis dál propírá údajného sponzora VV: Posílal miliony, Bárta ho skoro nezná
Foto: Martin Šimák
Popisek: Michal Babák na trhu

Za stranické finance nese odpovědnost poslanec a ekonomický expert strany Michal Babák. Ten však k celé věci mlčí. Předseda Radek John ve středu na tiskové konferenci zahřímal, že peníze na stranickém účtu z trestné činnosti pocházet nemohou, ale pak si rovněž uložil bobříka mlčení. Mocný véčkař Vít Bárta pak magazínu Týden vzkázal: „Doufám, že policie konečně vysvětlí, jak spojuje krácení daně z pohonných hmot s účtem strany VV. Navíc s účtem, který spravuje výhradně členské příspěvky VV. Zatím celá věc vypadá spíše jako snaha o poškození VV,“ napsal Bárta.

Daniel Musil byl v minulém týdnu společně s několika dalšími osobami obviněn kvůli machinacím při obchodech s pohonnými hmotami. Celkem sedm lidí čelí obvinění z praní špinavých peněz a krácení daní. Celkem bylo na jejich účtech zajištěno třicet milionů, ale žádost o uvalení vazby na Musila a dva další obviněné soud zamítl. Za daňové podvody hrozí organizované skupině až deset let.

Daniel Musil patřil k nejštědřejším sponzorům Věcí veřejných. Za rok 2011 proteklo podle účetní závěrky účtem strany celkem 38,4 milionů sponzorských příspěvků, z toho by podle Týdne Musil mohl mít prsty až v 27,5 milionu. Jako soukromá osoba sice straně poslal jen půl milionu, ovšem dalších téměř 1,5 milionu poslala firma s nejasnou majetkovou strukturou, ke které se Musil veřejně přihlásil.

Mnoho dalších milionů prý doputovalo na véčkařský účet od různých firem, majících společné to, že za ně podepsala darovací smlouvy Musilova sestra, případně koncipient jeho advokátní kanceláře Aleš Frank. Jedna z těchto společností se jmenuje poeticky „Splněné sny“. Další miliony posílaly firmy, které sice měly různé představitele, ale všechny sídlily na adrese Musilovy kanceláře. I zde tedy vzniká dojem, že se jedná o nastrčené figurky.

Vzhledem k trestnímu stíhání však nyní Věci veřejné od štědrého mecenáše dávají ruce pryč. „Toho pána jsem osobně viděl maximálně třikrát, a to vždy při společenských příležitostech,“ uvedl v SMS Vít Bárta.     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …