Časopis přináší nové informace o estébákovi, který chtěl očistit Babiše. Hrozilo mu nebezpečí

02.12.2013 14:18

Časopis Euro se po týdnu znovu vrací ke kauze údajného falšování spisu Andreje Babiše u StB. Šéf hnutí ANO a plánovaný ministr financí v Sobotkově vládě setrvale tvrdí, že jej jako agenta StB zapsali někteří důstojníci bez jeho vědomí. V minulém týdnu na jeho podporu vystoupil jeden z důstojníků komunistické rozvědky, který vypověděl, že to skutečně nebyla nijak ojedinělá praxe. Nyní však Euro tohoto svědka zpochybňuje.

Časopis přináší nové informace o estébákovi, který chtěl očistit Babiše. Hrozilo mu nebezpečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Dlouholeté stanovisko Andreje Babiše, že se sešel s estébáky pouze dvakrát či třikrát ve vinárně a netušil, že jej vedou jako spolupracujícího agenta, podpořil v minulém vydání magazínu Euro někdejší kapitán Andrej Kuĺha. Ten redaktorovi magazínu sdělil, že důstojník Julius Šuman, který Babiše k StB naverboval, několikrát falšoval svazky, to znamená vpisoval do nich informace, které se nezakládaly na pravdě. Zároveň naznačil, že by to mohl být i případ Andreje Babiše.

Jeho vystoupení však rozčílilo jednoho z nadřízených, který v Euru vystoupil a uvedl, že takové události se nemohly stát. Nepůsobil prý u rozvědky v době, kdy mělo dojít k manipulaci s Babišovým spisem, ale rozhodně není pravda, což tvrdil kapitán Kuĺha, že by takové chování bylo běžné. Tento důstojník navíc osobně poznal Šumana a odmítá, že by něco takového mohl udělat.

Zato se rozpovídal o kapitánu Kuĺhovi, který byl rovněž jeho podřízeným. „Pan Kuĺha měl v práci velké mezery. Patřil mezi typy lidí, kteří neváhají zneužít informace ve svůj prospěch,“ vypověděl o Babišovu svědkovi.   

Euro již v minulém čísle informovalo o tom, že kapitán Kuĺha měl velké spory s Šumanem i s jeho nadřízeným majorem Jurkou. Je pravdou, že tehdy vznesl vůči oběma obvinění z manipulace se spisy, ale byla to pouze část jejich vzájemných sporů. Kuĺhovi v té době mimo jiné hrozilo propuštění od sboru, protože mu nadřízení vytýkali řadu nedostatků v práci, a rovněž, že si od jednoho ze spolupracovníků StB nechal darovat automobil. Kapitán tehdy již dokonce musel odevzdat zbraň, od úplného propuštění jej zachránila nejprve dovolená, kvůli které se mu nepodařilo řádně doručit rozhodnutí o propuštění, a poté sametová revoluce.

Tyto informace tedy staví Kuĺhu, ochotného v lednu u bratislavského soudu svědčit v Babišův prospěch, do velmi pochybného světla. Sám Babišův advokát se prý doposud nerozhodl, zda jej vůbec bude předvolávat. Každopádně se podle Eura již stalo, že lidé evidovaní jako agenti dosáhli u soudu formálního očištění. Na druhou stranu v případě Andreje Babiše prý existuje nezanedbatelné množství záznamů o spolupráci. Proto není jasné, jak soud, který má definitivně uzavřít kauzu Babišovy spolupráce s StB, dopadne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…