Celkem sto let pašerákům lidí. Sedmdesát jedna imigrantů nechali uvařit v kamionu

15.06.2018 18:10

V Maďarsku byl vynesen rozsudek v hojně sledovaném případu vraždy 71 migrantů, za kterou nesou zodpovědnost pašeráci. Čtyři z nich byli odsouzeni celkem na 100 let. Rozsudek je však zatím nepravomocný.

Celkem sto let pašerákům lidí. Sedmdesát jedna imigrantů nechali uvařit v kamionu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

Až téměř po třech letech konečně padlo aspoň dílčí rozhodnutí v případu, který šokoval nejenom Maďarsko, ale celou Evropu. Na konci srpna 2015 došlo k tragické události, když pašeráci lidí nechali zemřít v uzavřeném prostoru kamionu 71 migrantů. Lidé ze zemí Blízkého východu byli převáženi do Evropy několika pašeráky, ale kamion naděje na lepší život se pro ně stal poslední zastávkou před krutou smrtí.

Před soudem stanulo celkem čtrnáct obžalovaných a další tři jsou i po několika letech od trestného činu na útěku a patrně se je již nepodaří zajistit. Čtyři hlavní pachatelé by měli ve vězení strávit celkem sto let. Jednatřicetiletý Afghánec Samsoor Lahoo a tři Bulhaři ve věku od sedmadvaceti do devětatřiceti let dostali každý po pětadvaceti letech. Navíc bez možnosti být předčasně propuštěni. Už nyní je ale pravděpodobné, že tresty mohou být ještě vyšší.

Státní zástupce Gábor Schmidt již oznámil, že se hodlá proti rozsudku odvolat. Čtveřici obžalovaných tak hrozí doživotní tresty. Ostatně ty byly očekávány již před dnešním vynesením rozsudku. „Čekal jsem, že bude vynesen nejvyšší trest. Maďarský soudní systém se od toho našeho liší, ale přinejmenším o vině není pochyb,“ cituje deník Kronen Zeitung někdejšího socialistického ministra vnitra Hanse Petra Doskozila.

Jak referuje rakouský deník, čtyři hlavní obžalovaní se v průběhu vyšetřování obviňovali navzájem. Jasno do celého případu vnesly až odposlechy jejich telefonických hovorů. Vedle hlavních obžalovaných odešlo od soudu s poměrně vysokými tresty i dalších deset osob. Soudce jim udělil tresty mezi třemi až dvanácti lety. Soudce János Jadi zdůvodnil výši trestů tím, že obžalovaní mohli dusící se migranty zachránit a dobře věděli, co může jejich nečinnost způsobit.

Jadi rovněž odpověděl na dotazy, proč aspoň čtyři hlavní obžalovaní nedostali doživotní tresty. „Pokud by měli dostat doživotí tito muži, jaký trest by potom ale měl být teroristům, kteří spáchají například útok na diskotéce plné lidí,“ uvažoval soudce nahlas. Samotný soudní proces patrně bude pokračovat odvoláním, ale již nyní trvá téměř rok a z finančního hlediska již stál asi 650 tisíc eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „majstrštyk“ na hokeji. „Na vlajku se čárat nesmí.“ Naštval všechny

10:30 Vondrův „majstrštyk“ na hokeji. „Na vlajku se čárat nesmí.“ Naštval všechny

Zdá se, že Alexandr Vondra, lídr koalice SPOLU pro nadcházející Evropské volby, šlápl, obrazně řečen…