Celosvětové protesty proti norskému úřadu Barnevernet dnes odstartovaly v Oslu

06.01.2016 13:23

Demonstrací v Oslu začala v úterý série lednových protestů v různých zemích světa, včetně například USA, Británie, Německa nebo Indie, proti odebírání dětí, které praktikuje norský sociální úřad Barnevernet. Podobná akce je plánovaná na 16. ledna také v Praze.

Celosvětové protesty proti norskému úřadu Barnevernet dnes odstartovaly v Oslu
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

V České republice upoutal pozornost případ rodiny Michalákových. Norský úřad v květnu 2011 rodičům vzal dva syny – desetiletého Denise a sedmiletého Davida – na základě podezření ze zneužívání a zanedbávání péče. Podezření se nepotvrdilo, norský soud ale měl zjištění úřadu za závažná a děti nechal u pěstounů. Matka, Eva Michaláková, nyní usiluje o přezkoumání případu a chce zvrátit rozhodnutí ze září loňského roku o zbavení rodičovských práv a o adopci mladšího syna. Odvolací řízení bude v únoru.

Stížnosti na obdobný postup norského sociálního úřadu v poslední době vznesla řada dalších rodin, a to z různých zemí, například z Rumunska, Polska, Slovenska či Litvy. Spory s úřady o opatrovnictví dětí vedly v mnoha případech k tomu, že cizinci se svými potomky uprchli přes norské hranice zpátky do vlasti nebo do jiných zemí. V posledních deseti letech se to prý týkalo několika stovek dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…