Celý internet kontrolovat! Čeští špioni chtějí víc pravomocí, je zle

18.04.2019 8:40

Novela zákona, jenž by měl upravovat nové pravomoci Vojenského zpravodajství, v Poslanecké sněmovně opětovně naráží. A to přesto, že Česku chybí systém ochrany před sofistikovanými hrozbami souvisejícími s internetem. O problémech píší Lidové noviny.

Celý internet kontrolovat! Čeští špioni chtějí víc pravomocí, je zle
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Novelu zákona, kterou předložil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) je pod palbou kritiky i Bezpečnostní informační služby či civilní rozvědky Úřadu pro zahraniční styky a informace. Vadí jim totiž podle všeho nedostatečné vymezení povinností vojenských zpravodajců, zároveň jim vadí i údajně nedostatečná ochrana před zneužitím Vojenského zpravodajství. 

„Na klubu ODS jsme se o tom ještě nebavili. Počkáme se stanoviskem na další čtení i na odborný seminář, který by měl být uspořádán a snad by měl jednoznačně odpovědět na nevyjasněné otázky,“ uvedla poslankyně za ODS Jana Černochová. Obdobně hovořil i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. 

Novela by měla vojenským zpravodajcům umožnit nepřetržitě monitorovat veřejné komunikační sítě a služby elektronické komunikace. Díky sběru neadresných dat proudících přes internet by měli být schopni případně definovat, odkud pochází útok a následně jej odvrátit. Obsah komunikace mezi lidmi by se však monitorovat neměl.

„Návrh vylučuje zásahy do soukromí a garantuje vícestupňovou kontrolu,“ ubezpečuje Metnar. Úřad pro zahraniční styky a informace však novelu kritizuje za to, že se nezabývá spoluprací s ostatními zpravodajskými složkami, BIS se pak obává o nezávislost nově posílené tajné služby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…