Cena potravin letí nahoru, více než jinde v Evropě. Řada domácností začíná mít vážný problém

12.06.2020 9:39

Ekonomické dopady koronaviru se začínají čím dál hlasitěji ozývat, inflace dál zvyšuje ceny základních potravin, a to daleko výrazněji než ve zbytku Evropské unie. Situace tak pro řadu českých domácností začíná být tristní, informuje Echo24.cz. Přestože byl květnový růst inflace nižší než v dubnu, zůstal však nadále nad předpokladem trhu.

Cena potravin letí nahoru, více než jinde v Evropě. Řada domácností začíná mít vážný problém
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Situace v některých domácnostech začíná být kritická. Lidé přicházejí o práci a klesají jim příjmy. Na druhou stranu ceny nezbytných statků, jako jsou potraviny a bydlení, rostou,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Například kilo vepřového za rok poskočilo o 25 korun. Podobně rostla také cena ovoce nebo mouky. Meziroční míra inflace v květnu letošního roku vzrostla o 2,9 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v dubnu. Inflace se vrátila do svého tolerančního pásma, stále se však výrazně vzdaluje od svého cíle ve výši 2,0 procenta.

I absence zahraničních turistů snižuje tržby obchodníků. „Mnozí z nich se snaží do obchodů nalákat více Čechů. Jsme proto svědky slevových akcí,“ dodal Křeček.

Výpadky příjmů nepostihnou všechny sociální skupiny rovnoměrně. Oproti počátečním odhadům z poloviny března je ke konci května situace trochu jiná, rovnoměrněji rozložená. Míra problémů se také týká více lidí. „I na konci dubna jsou o něco více výpadkem příjmů ohrožené nižší třídy, ale dopady se ‚rozlily‘ přes celou společnost. Míra bezprostředního ohrožení je však výraznější u nižších tříd. Týká se v podstatě každého ze strádající třídy a 70 % z ohrožené třídy, ve které je také poměrně velký podíl rodin s malými dětmi,“ ukazují aktuální čísla agentury STEM.

Vzhledem k důsledkům pandemie koronaviru lze očekávat, že míra inflace bude v následujících měsících dál klesat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…