Černochová vysvětlovala: Základna teď není na stole. Ale já jsem pro, aby tu byla

12.04.2022 20:32 | Bleskově

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se v uplynulých dnech nechala slyšet, že jedním z témat při setkání s jejím americkým protějškem bude americká vojenská základna v Česku. Tato slova členky vlády vyvolala značnou vlnu kritiky a mnohdy i obav. Nyní své vyjádření v rozhovoru pro Seznam Zprávy mírní s tím, že i když si základnu sama jako občan této země přeje, není na stole. V USA bude prý řešit modernizaci armády.

Černochová vysvětlovala: Základna teď není na stole. Ale já jsem pro, aby tu byla
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

„Jako občanka Černochová a politička ODS jsem pro, aby v Česku základna byla. Celé téma vzniklo v kongresové atmosféře, kde to zmínil Saša Vondra, který vyslovil své letité přání, aby základna v České republice byla. To bylo politické, hodnotové prohlášení,“ vysvětluje ministryně.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Jinak se prý o americké základně nevyjednává a „takové téma není na stole“. „Americká základna v České republice není na stole. Už to opakuji tři dny. O základně se nevyjednává. Nikdy jsem neřekla, že o tom jednáme. Žádná žádost od spojenců tu není.

Já jen v jednom rozhovoru řekla, že se toto téma může zmínit v souvislosti s debatou o smlouvě DCA, která však pokrývá širokou oblast obranné spolupráce,“ zdůraznila šéfka obrany.

V USA plánuje řešit modernizaci armády. „Ráda bych s americkými partnery mluvila také o možnostech spolupráce v oblasti nákupů techniky a modernizace naší armády. Musíme hledat různé možnosti, jak urychleně naši armádu vyzbrojit,“ upřesnila ministryně Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…