Černý kašel a turbekulóza. Spojitost s Ukrajinci? Potvrzeno, vypěnila Hamplová, které nevěřili

21.03.2024 22:22 | Monitoring

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová připomíná, jaké její tvrzení označoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za dezinformace a která se nyní o několik měsíců později potvrzují. A sice, že šíření tuberkulózy má souvislost s příchozími Ukrajinci.

Černý kašel a turbekulóza. Spojitost s Ukrajinci? Potvrzeno, vypěnila Hamplová, které nevěřili
Foto: archiv: Jana Zwyrtek Hamplová
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová, advokátka

Členka horní komora Parlamentu Zwyrtek Hamplová připomíná slova šéfa resortu zdravotnictví, v nichž ji obviňoval z šíření dezinformací. „Paní Zwyrtek Hamplová opět šíří dezinformaci, a to mimořádně odpudivou. Vyvolává mezi lidmi strach z šíření tuberkulózy a spojuje to s výcvikem ukrajinských vojáků,“ uvedl loni v únoru.

Před pár dny přitom server iDNES.cz informoval, že počet lidí s tuberkulózou vzrostl a nejvíc přibývá mezi uprchlíky z Ukrajiny.

„Potvrzuje se, že pojem dezinformace je pouze synonymum pro nepohodlnou pravdu. Ona ‚odpudivá dezinformace‘ byla pravdivá, tuberkulóza tehdy hrozila, spojitost s příchozími z Ukrajiny je potvrzena, a oni ‚tam nahoře‘ svou nečinností ohrozili zdravotní stav nás všech. Ne, nebudu chtít omluvy, od těch lidí mi to nestojí za to, ale budu chtít vyvození odpovědnosti za tuto jejich nečinnost. Upozorněni prokazatelně byli, ale dokázali jen urážet nás, kteří jsme upozorňovali. Že jim není hanba...,“ dodává senátorka Zwyrtek Hamplová.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53658 lidí
Podobně se senátorka vyjadřovala k černému kašli a kritizuje nedbalost hygieny a nekontrolování příchozích. „Když jsem cca před rokem měla obdobné téma a uvedla tehdy s úlevou, ale mylně, že hygiena koná a že migrace bez kontroly je prostě problém, vrhla se na mne některá média, jak zveřejňuji nepravdivé informace… A ono to je s odstupem roku vlastně smutně úsměvné. Hygiena skutečně tehdy nekonala. Jak se ovšem ukazuje, konat nepochybně měla, protože ta onemocnění byla realitou – ovšem zamlčovanou a bagatelizovanou. A mne opravdu tehdy vůbec nenapadlo, že máme-li tu náhle tuberkulózu, je informace o zásazích hygieny nepravdivá – brala jsem to jako fakt –, že koná automaticky.

Jsem proto ráda, že mou tehdejší prozíravou a logickou úvahu potvrdil, byť zpětně, sám pan Prymula. A že jsem se nemýlila. Ano – realita se nechtěla vidět, naše volání po kontrole příchozích bylo dokonce chápáno jako ‚proruské‘ nebo neochota pomáhat. Ale ono to volání bylo hlavně PROČESKÉ – chránit preventivně zdraví nás a našich dětí… Naše vláda nad tím lehkomyslně mávla rukou a z nás upozorňujících dělala nepřátele… A proto jsme dnes tam, kde jsme. Naše zdraví a zdraví našich dětí je v ohrožení. Měli jsme prostě pravdu. A viníkem je vláda,“ uvedla na svém facebookovém profilu.

Rovněž profesor Jiří Beran však pro ParlamentníListy.cz dal černý kašel do souvislosti s Ukrajinci, podobně jako další odborníci. „Je dobré si ale připomínat slova předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka, který už v roce 2022 v prvních měsících poté, co do Česka dorazily statisíce ukrajinských uprchlíků, varoval před jejich nízkou proočkovaností. Vzhledem k tomu, že jim chybí základní očkování proti mnoha nemocem, varoval v rozhovoru pro Deník.cz především před spalničkami, právě i černým kašlem, případně před tuberkulózou,“ uvedl epidemiolog Beran.

Ministr Válek nedávno vyvracel také tvrzení, že za zvýšený výskyt černého kašle můžou Ukrajinci. „Kdo tvrdí, že za zvýšený výskyt černého kašle mohou ukrajinští váleční uprchlíci, buď neví, o čem mluví, nebo záměrně lže. Nic mezi tím! Zvýšený výskyt černého kašle je spojený s oslabenou kolektivní imunitou, větším pohybem lidí a klesajícím zájmem o očkování. Potýkají se s tím ve všech vyspělých zemích. Naopak děti ukrajinských uprchlíků se nám daří průběžně očkovat, protože o očkování mají zájem,“ vyvracel tato tvrzení, která se zatím nepotvrdila, na svém facebooku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

S Ukrajinci k nám přišel, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJája Koon , 22.03.2024 8:35:06
S Ukrajinci k nám přišel středověk.

|  14 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …