Černý trh s palivem obírá stát ročně o 8 miliard. Vládě došla trpělivost

06.12.2012 8:45

Vysoká kauce a přísnější podmínky pro ty, kteří se budou chtít zařadit do registru obchodníků. Tím chtějí ministrestva financí a průmyslu a obchodu spolu se zástupci petrolejářů zatočit s benzínovými daňovými úniky. Stát totiž nelegálním obchodem s palivy příchází až o osm miliard ročně.

Černý trh s palivem obírá stát ročně o 8 miliard. Vládě došla trpělivost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle čtvrtečních Hospodářských novin jsou daňové úniky právě z obchodování s pohonnými hmotami ty nejhorší. Podle deníku končí například celá pětina dováženého paliva ze zahraničí u českých pump následkem velmi výhodného nákupu. Pumpaře podle dostupných informací začínají lákat na výhodný nákup i dovozci ze slovinského Mariboru a Berlína, Magdeburgu nebo z Polska. Podle šéfa berní správy Jana Knížka chtějí překupníci využít poslední vhodnou příležitost palivo prodat. 

Státní kasu trápí také nelegální výroba a obchod s cigaretami a alkoholem

„Nebojí se, jsou jaksi drzejší. Nebo se snaží využít posledního možného času, než začnou platit přísná omezení proti podvodníkům," řekl Knížek deníku. Po palivu jsou dalšími komoditami s vysokými daňovými ztrátami cigarety a alkohol. Pro zákazníka se zdá výhodnější koupit si cigarety nebo alkohol od nelegálního výrobce, ten zase „ušetří" na daních, nabízí výrobek za nejnižší možnou cenu a ještě na tom vydělá. Tím ale poškozuje oficiální výrobce, kteří přicházejí o zisk. Nejvíce tím v poslední době utrpěli například výrobci likérek, které poškodili výrobci pančovaného alkoholu. Ti připravili závadným alkoholem, který obsahoval metanol, o žvot několik desítek lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…