Čerstvá čísla: Andrej Babiš dělá dlouhý nos na všechny. A jedna partaj prý opravdu hodně kulhá

02.05.2014 11:03

V druhé polovině dubna agentura STEM vytvořila volební model k volbám do Evropského parlamentu. Na první příčce se v tomto průzkumu umístilo hnutí ANO Andreje Babiše, na druhé ČSSD a třetí stranou, která by nejvíce u lidí bodovala, je KSČM. ODS se umístila na pátém místě, a to těsně v závěsu za TOP 09. K volbám do EP by podle modelu STEM přišlo nyní 35 procent voličů.

Čerstvá čísla: Andrej Babiš dělá dlouhý nos na všechny. A jedna partaj prý opravdu hodně kulhá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Volby do Evropského parlamentu se konají sice až za necelý měsíc, ovšem už nyní lze z volebního modelu vytušit, jak by mohly tyto volby dopadnout. Podle posledního průzkumu agentury STEM se na první příčce v oblibě voličů drží hnutí ANO, které dokonce vede o šest procent nad druhou ČSSD.

„Vedoucí pozice ANO a náskok cca šest procentních bodů na ČSSD odpovídá i volebním preferencím do Poslanecké sněmovny, které STEM v poslední době zjišťoval,“ zmiňuje k tomu agentura. Zatímco ANO by nyní volilo 24,7 procenta lidí, ČSSD pak 18,5 procenta oslovených potenciálních voličů. Na třetí příčce se umístila KSČM. Zástupce komunistů by do Evropského parlamentu podle STEMu nyní volilo 11,9 procenta občanů a pro zástupce TOP 09 by se rozhodlo 10,7 procenta občanů.

Celý průzkum ZDE.

„Ve srovnání s preferencemi do Poslanecké sněmovny se ve volbách do Evropského parlamentu relativně daří ODS i Svobodným. Zdá se ale, že jejich postoj k EU získává nepříliš velkou podporu. Ve vazbě na EU se oproti preferencím do Poslanecké sněmovny relativně nedaří Úsvitu,“ podotýká dále agentura.

ODS je na páté příčce

Z tabulky, kterou STEM sestavil, vyplývá, že pro kandidáty ODS by vhodilo svůj hlas 7,4 procenta lidí. Zmiňovaní Svobodní by dostali od voličů 2,6 procenta hlasů, což je více, nežli by získal Úvist Tomio Okamury. Tuto stranu by totiž nyní volila jen dvě procenta voličů.

Naopak lidovci na tom nejsou nijak zle – sympatie jejich voličů se nyní zobrazují na výsledku 6,7 procenta, což je řadí na šestou příčku. V tabulce sestavené agenturou STEM se umístili také Piráti, které by volilo 1,9 procenta potenciálních voličů.

STEM ale k výsledkům podotýká, že nyní není nijak snadné sestavit model volebního výsledku.

„Neboť lze jen obtížně zjistit, kteří dotázaní se voleb skutečně zúčastní, zda volební motivace voličů bude podobná jako v loňských volbách do Poslanecké sněmovny, do jaké míry se bude podobat posledním volbám do EP v roce 2009,“ zdůrazňuje agentura. Chování voličů je prý často proměnlivé a jejich rozhodování jde často ruku v ruce s emocemi.

„V takové situaci se těžko odhaduje, zda se do volebního výsledku budou promítat emoce na poslední chvíli,“ vysvětluje STEM s tím, že důležitá pro lidi je také image jednotlivých kandidátů.

Volební účast jen 35 procent?

Agentura ke svým číslům také bere v potaz volební účast.

„Z minulosti víme, že volební účast ve volbách do Evropského parlamentu bývá nízká. S tím kontrastuje fakt, že respondenti se často stylizují do role aktivních odpovědných občanů, kteří vypovídají, že k volbám přijdou. V našem modelu vychází volební účast na 35 procent, přičemž více než sedm procent váhá a neví, komu dát svůj hlas. Pokud by se tato váhající skupina občanů voleb nakonec nezúčastnila, byla by výsledná volební účast podle situace v druhé půli dubna kolem 28 procent,“ uzavírá agentura.

Citovaný výzkum STEM byl proveden v sérii TRENDY osobními rozhovory face-to-face s využitím kvótního výběru ve dnech 14. až 21. dubna 2014 na reprezentativním souboru ČR. Dotázáno bylo 1098 osob starších 18 let.

Že favoritem voleb do Evropského parlamentu letos bude hnutí ANO a až druhou příčku možná obsadí sociální demokracie, se ukázalo také na průzkumu společnosti SANEP z poloviny dubna. Babišovo hnutí by totiž podle čísel SANEPu ze 17. dubna získalo 23,2 % hlasů rozhodnutých voličů, ČSSD 20,1 % voličů a KSČM na třetí pozici pak 14,5 % hlasů. TOP 09 přisuzuje průzkum SANEP z dubna 8,2 % voličů. Vítěz minulých voleb do europarlamentu, ODS, má pak podle SANEPu podporu 5,4 % a podobně jsou na tom lidovci s 5,2 procenty.

Ve sněmovních volbách by také bodovalo ANO...

I co se týče zmiňovaných sněmovních voleb, tak ty by také s největší pravděpodobností vyhrálo hnutí ANO. Kupříkladu podle průzkumu agentury TNS Aisa provedeného koncem března pro Českou televizi by ANO získalo 27 procent hlasů a ČSSD 19,5 procenta. Na třetí místo by se dostali komunisté s 12 procenty a za nimi by byla TOP 09 s deseti procenty. Do sněmovny by se dostalo ještě hnutí Úsvit s devíti procenty hlasů a ODS se ziskem 6,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…