Čerstvá ministryně Jourová chce hlavně čerpat. A spolupracovat s Bruselem

30.01.2014 13:20

Věra Jourová z ANO se bude na Ministerstvu pro místní rozvoj věnovat hlavně čerpání peněz z evropských fondů. Její resort musí vyjednat s Evropskou komisí Dohodu pro partnerství, která stanovuje podmínky čerpání evropských peněz v letech 2014 až 2020. Navíc se bude snažit dočerpat peníze i za minulé programovací období. Řekla to po čtvrtečním nástupu do funkce, kam ji uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Čerstvá ministryně Jourová chce hlavně čerpat. A spolupracovat s Bruselem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Dohoda o partnerství podle Jourové musí být dojednána do 20. dubna. Definuje okruhy projektů, na které mohou být evropské dotace využity. „Aby to byly peníze nasměrované na ty správné investice, které přinesou hospodářský růst, zaměstnanost a prosperitu České republice," řekla.

Příliš složitý systém

Souběžně bude připravován upravený systém na převod peněz do projektů. Podle Jourové je zásadní, aby systém nebyl zbytečně složitý. Právě kvůli jeho složitosti se totiž dělají chyby, které pak vedou k sankcím ze strany Evropské unie, uvedla nová ministryně.

Navíc se bude v čele úřadu snažit dočerpat co nejvíce peněz z minulého programovacího období, které skončilo 31. prosince. „Chceme proplatit maximální možnou částku, ale nikoliv za cenu toho, že budeme platit nesmyslné projekty nebo rizikové projekty," prohlásila. Úspěch podle ní závisí také na partnerech, s nimiž Ministerstvo pro místní rozvoj při čerpání evropských peněz spolupracuje, tedy ostatních resortech, regionech i samotných žadatelích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …