Češi: Ať se nám cizinci přizpůsobí

13.05.2013 15:19

Cizinci, kteří chtějí žít v Česku, by se měli podle valné většiny Čechů přizpůsobit zdejším zvyklostem. Dvaašedesát procent lidí si myslí, že by se měli přizpůsobit co nejvíce, a podle třetiny alespoň částečně. S tím, že by cizinci měli mít možnost žít v zemi zcela podle svých zvyklostí, souhlasí pět procent lidí. Vyplynulo to z dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Češi: Ať se nám cizinci přizpůsobí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Podmínkou, aby člověka společnost přestala vnímat jako cizince, je hlavně zvládnutí češtiny. Myslí si to 93 procent dotázaných. Dvaaosmdesát procent lidí je rovněž přesvědčeno, že je důležité, aby cizinec v Česku pracoval. Zhruba tři pětiny lidí přisuzují důležitost i získání českého občanství nebo znalosti české historie a kultury. Nejméně důležitá je podle občanů světlá barva pleti, za důležitou ji pokládá 36 procent dotázaných. Mezi méně důležité aspekty patří podle zjištění CVVM i vlastnictví nemovitosti v Česku a sňatek s Čechem nebo Češkou.

K úplnému přizpůsobení cizinců se častěji kloní lidé se špatnou životní úrovní a levicoví voliči. Variantu částečného přizpůsobení častěji uvádějí vysokoškoláci a voliči pravicových stran. Vstřícnější k zachování původního životního stylu jsou podle průzkumu ti, kteří se přátelí s cizinci.

Vysokoškolsky vzdělaní lidé také přikládají častěji malou nebo žádnou důležitost státnímu občanství a svatbě s Čechem nebo Češkou. Naproti tomu lidé, kteří deklarují špatnou životní úroveň, považují více než ostatní za důležité mluvit česky, pracovat, oženit se nebo vdát a žít aspoň deset let v ČR.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…