Češi jsou šťastnější než Američané. Tedy ti mladí

20.03.2024 15:59 | Monitoring

USA patří mezi země, kde nejcitelněji upadá pocit štěstí. Co za tím stojí? Proč se to děje? Traumatizuje americkou společnost nejistota jen finanční, politická? Nebo i pocit zmaru ve vztazích a podpoře blízkých? Spojené státy se ve světovém žebříčku štěstí World Happiness Report propadly o osm příček. „Američané jsou nešťastní ohledně problémů od osamělosti po ekonomiku a politické vedení země.“

Češi jsou šťastnější než Američané. Tedy ti mladí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Trefa, ilustrační foto

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53654 lidí
V loňském roce se americká veřejnost pyšnila patnáctou příčkou ve světovém žebříčku štěstí. Letos se propadla na třiadvacáté. Velkou skupinou „nešťastníků“ je mladá generace. Ta mluví o opuštěnosti, necítí podporu přátel a rodiny, jsou vystresovaní a užírá je nejistota stran výhledu do budoucnosti. Navíc mladí velmi negativně vnímají politickou situaci a korupci, která obestírá Spojené státy. Na druhou stranu starší generace vykazuje překvapivě méně neštěstí než jejich potomci.

Do věci zasahuje i inflace, která zachvátila celý svět. Rostoucí ceny potravin, služeb, bydlení i dopravy se razantně zvýšily všem. Tady pozici v žebříčku Američanům stahuje generace 30+, která se kvůli snižování hodnoty jejích úspor a zvyšování cen cítí nešťastně a v nejistotě.

Podobný sešup v pocitu štěstí zažilo i Německo. Na rozdíl od USA ovšem v Německu podle žebříčku padá pocit štěstí setrvale už čtyři roky po sobě. Krásné třinácté místo v žebříčku v roce 2021 vystřídalo letošní čtyřiadvacáté.

Jak je na tom Česká republika?

My se držíme stabilně na osmnácté příčce. Takže nyní jsme v pocitu štěstí na lepší pozici než Německo a USA. Čísla nám zvedá, na rozdíl od USA, převážně mladá generace. Ta, jak dokládá studie, v letech 2006–2010 prožívala nejistotu a stahovala nejen naši, ale i pozici všech středo- a východoevropských zemí. Nyní se mladá generace v pocitu štěstí vyrovnala západnímu standardu. Ten ovšem, přinejmenším v USA a Německu, klesá. V žebříčku pocitu štěstí naše mladá generace obsadila poslední místo první desítky. Na rozdíl od naší generace 60+, která nám kazí průměr tím, že se propracovala až na 23. místo v žebříčku. 

Největší šťastlivci na světě jsou ve Finsku a v Dánsku. Největší pocit neštěstí pak prožívají v Libanonu a v Afghánistánu. Ty se umístily na dvou posledních místech ze 142 zkoumaných zemí světa.

Studie světového štěstí pracuje na principu negativních a pozitivních emocí a životní situace. Ve všech zkoumaných zemích probíhá na vzorku minimálně 1 000 vyplněných dotazníků. Přičemž agentura Gallup World Poll, která za žebříčkem štěstí stojí, se snaží mít v odpovědích mnohem více respondentů. U pozitivních emocí agentura zkoumá, jak často se lidé smějí, jaké mají mimopracovní vyžití nebo bohaté koníčky a možnost je vykonávat. U negativních emocí sleduje hněv, smutek a nejistotu. Obojí pak souvisí s balíkem otázek hledajících odpovědi na životní situaci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ne nadarmo jsou naši mladí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 20.03.2024 16:30:34
na předních příčkách ve fetování a výrobě pervitinu. A pražské odpadní vody mají nejvíc drogových reziduí ze všech evropských hlavních měst. Tam bych to úžasné štěstí viděl.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…