Češi odmítají uprchlíky z celé Evropy nejvíc. A prezident to místo uklidňování ještě podporuje, mudrovalo se kolektivně v Událostech, komentářích

03.08.2015 23:14

Nejvíce nepřátelsky se k uprchlíkům ze třetích zemí staví ze všech států EU Češi. Vyplývá to z posledního průzkumu tzv. Eurobarometru, který zjišťuje nálady veřejnosti v zemích Evropské unie. K této informaci se v pondělních Událostech, komentářích vyjadřovali zpravodajové ČT v Německu Martin Jonáš a v Belgii Bohumil Vostal. Ve studiu pak celý problém komentovali analytik Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler a novinář Pavel Šafr.

Češi odmítají uprchlíky z celé Evropy nejvíc. A prezident to místo uklidňování ještě podporuje, mudrovalo se kolektivně v Událostech, komentářích
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Podle uvedeného průzkumu vnímá negativně uprchlíky ze třetích zemí plných 81 % Čechů. V žádné jiné zemi EU toto číslo nepřesahuje 80 %. Průzkum proběhl v květnu a moderátor vyslovil předpoklad, že se od té doby vzhledem k aktuálnímu vývoji uprchlické vlny mohly názory ještě vyostřit.

Na druhém místě jsou negativně naladěni proti uprchlíkům Řekové, a to 78 % tamních obyvatel, na třetím místě jsou Slováci a obyvatelé pobaltských států, kde je proti uprchlíkům 77 % obyvatel. Naproti tomu v Německu, které se potýká s výrazně větším počtem migrantů, má negativní pocit vůči uprchlíkům 54 % obyvatel.

Vostal upozornil, že Francouzi každý týden zachytí tisíc běženců. Zřejmě v souvislosti s tím rostou preference Národní fronty Marie Le Penové.

Potápění pašeráckých lodí „potápí“ libyjská vláda

Připomněl, že Evropská komise představila akční plán, který zahrnuje lepší ochranu hranic, posílení záchranných operací ve Středozemním moři, odebírání otisků prstů běžencům.

Naopak se zatím nepodařilo uskutečnit plánované potápění pašeráckých lodí, neboť mezinárodně uznaná libyjská vláda řekla, že u svých břehů nic takového jako potápění pašeráckých lodí nechce.

Vostal nakonec skončil poměrně pesimisticky s tím, že mezi zeměmi EU není dostatek vůle převzít z Řecka a Itálie 40 tisíc uprchlíků. Každý členský stát totiž současnou situaci vidí jinak a zatím není možné najít shodu.

V Německu spí uprchlíci v tělocvičnách, stanech či kontejnerových vesnicích

Zpravodaj veřejnoprávní televize v Německu Martin Jonáš uvedl, že jen za první půlrok přišlo do země asi 180 tisíc uprchlíků, celkem by jich letos mohlo být asi 450 tisíc. „Uprchlíci spí v kontejnerových vesnicích, ve stanech, v tělocvičnách,“ popsal Jonáš situaci.

Například nejbohatší spolková země Bavorsko zaplatí za uprchlíky do roku 2016 asi tři miliardy eur, to je rozpočet několika bavorských ministerstev.

Názory německé veřejnosti na imigranty jsou velmi rozdílné. A tak jsou útoky na uprchlíky a na zařízení pro ně takřka na denním pořádku. Protipřistěhovalecká iniciativa Pegida opět sílí, během minulého pondělí se v Drážďanech sešlo na její demonstraci na 3 500 lidí.

A tak i když německá společnost není jako celek vůči uprchlíkům nepřátelská, je rozpolcená a zřejmě bude stále rozpolcenější tak, jak se bude uprchlická vlna stupňovat.

Le Penová získá v prezidentských volbách víc procent než její otec

Jan Eichler, analytik Ústavu mezinárodních vztahů, se pak věnoval tomu, jaký dopad má imigrační vlna na Francii. Naprostá většina uprchlíků prý nechce zůstat ve Francii, ale chce do Británie. Před dvanácti lety se oba státy zavázaly, že budou ohledně uprchlíků spolupracovat. Nyní si ale Francouzi stěžují, že britský premiér Cameron nechal vše na nich.

Podle Eichlera uprchlíci pronikali na lodě v přístavu v Calais, na to ale nikdo nebyl připraven. Potvrdil, že tato situace nahrává Marine Le Penové, která bude kandidovat na prezidentku. Le Penová kritizuje pravici, že byla příliš vstřícná vůči imigrantům. Le Penové Národní fronta prý že chtěla zpřísnit přistěhovaleckou politiku, ale nikdo na to neslyšel.

„Jsem si skoro jist, že Le Penová získá v prezidentských volbách víc procent než její otec v roce 2002,“ podotkl Eichler. Nevyloučil, že mezi uprchlíky bude spousta těch, kteří mohou být posláni, aby zmapovali terén a připravili úder.

Prezident má říkat: Češi, nebojte se tolik

Šafr na výsledky průzkumu reagoval tím, že česká společnost je nezralejší a vystrašenější. Zodpovědnost za to prý mají česká média a političtí lídři. Přiznal, že přirozená reakce veřejnosti je strach. „Imigranti nás neohrožují na našem majetku, nechtějí spát v našich postelích a obědvat u našeho stolu,“ tvrdil s tím, že média sice musejí zaznamenávat dramatické incidenty, ale není pravda, že je provádějí všichni imigranti.

Podle Šafra je naše veřejnost emocionálnější než německá. Novináři mají zodpovědnost vysvětlit veřejnosti celou šíři problému. A sice to, že lidé prchají před otřesným terorem. „Úkolem novináře je podívat se na celou věc i očima uprchlíka,“ řekl s tím, že posledními slovy prezidenta Zemana na adresu uprchlíků je znechucen. Hlava státu prý má uklidňovat veřejnost. „On by měl říkat, milí Češi, snažíme se to řešit na úrovni EU, jinak to nejde. Nebojte se tolik. Prezident nemá průměrného českého občana nechat vykoupat v tom strachu,“ prohlásil s tím, že vést lidi k nenávisti v současné situaci ničemu nepomůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…