Češi šetří. Nejvíc, co kdy bylo zaznamenáno

25.02.2023 12:04 | Kauza

Češi nemají peníze a rekordně šetří na jídle, vyhledávají slevy a odpírají si kvalitní potraviny. Statistici konstatují nejhlubší propad za dobu sledování maloobchodních tržeb. Změny chování českých zákazníků obchodní řetězce potvrzují, informuje CNN Prima News.

Češi šetří. Nejvíc, co kdy bylo zaznamenáno
Foto: pixabay.com
Popisek: Nákup - ilustrační foto

Data Českého statistického úřadu (ČSÚ) ukazují, že tržby za prodej potravin se meziročně propadly o víc než 10 %. Jedná se o nejvýraznější pokles od roku 2001, odkdy se tento ukazatel sleduje. Lidé totiž po víc než roce zdražování začínají měnit své nákupní chování. Šetření u potravin dokládají poslední čísla maloobchodních tržeb, které jsou zatím k dispozici za loňský prosinec.

Podle hlavního ekonoma skupiny Comfort Finance Group Vladimíra Pikory jsou prosincové výsledky důkazem, že lidé nemají peníze a šetří. „Pokles reálných tržeb především ukazuje přechod od dražších potravin k potravinám levnějším, případně přechod od kvalitnějších produktů k jejich náhražkám. Za alarmující považuji fakt, že pokles tržeb za potraviny je největší od začátku zjišťování statistiky. Nemůžeme se proto divit, že v ekonomice přibývá nespokojených lidí,“ uvedl Pikora pro CNN Prima News.

Rovněž obchodní řetězce připouštějí změnu v nákupním chování českých zákazníků, vybírají více položky, které nabízejí pod vlastními značkami za nižší ceny. „Sílí rovněž poptávka po zlevněném zboží. Největší zájem je o akční zboží v podobě základních potravin, jako jsou vejce, máslo nebo mléko. Vzhledem k rostoucím cenám v restauracích evidujeme také zvýšený zájem o hotová jídla,“ řekl pro CNN Prima News tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Podobně si odlišností všímají i v Kauflandu. I tam lidé využívají slev a mírně se utlumila poptávka po prémiových a luxusních potravinách. „U těchto případů dochází k náhradám produktů jiné značky. Přesto však existují skupiny zákazníků, kteří prémiové produkty vyhledávají,“ sdělila mluvčí firmy Renata Maierl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vláda fialového hnusu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 25.02.2023 12:17:20
udělala z čechů žebráky a je jí to úplně jedno

|  10 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…