Češi si v Plzni plácli s Číňany. Jejich zájem o nás roste

29.05.2014 18:17

Zájem čínských investorů o Českou republiku je letos ve srovnání s minulými roky nepochybně větší, řekl ve čtvrtek na ekonomickém fóru v Plzni ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Akce se zúčastnili i zástupci čínské provincie Če-ťiang a partnerského Plzeňského kraje.

Češi si v Plzni plácli s Číňany. Jejich zájem o nás roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

"Čína klade velký důraz na prohlubování spolupráce s Českou republikou," uvedl guvernér uvedené provincie řekl Li Čchiang. Podle hejtmana Václava Šlajse z ČSSD přijelo na fórum 350 podnikatelů a firem, z toho 140 z Číny. Plzeňský kraj při té příležitosti s čínskou provincií podepsal dohodu o rozšířené spolupráci.

Nová politika vůči Číně

"Kraje trochu předběhly centrální vládu, protože tam (na krajské úrovni) ty styky byly vždycky lepší. O tom svědčí i smlouva, kterou má Plzeňský kraj. A my teď musíme dohnat, aby to bylo podobně na centrální úrovni," uvedl Mládek. Ten chápe účast na ekonomickém fóru jako přípravu na cestu do Číny, kterou začne 6. června.

O možnostech další spolupráce mezi ČR a Čínou v dubnu v Pekingu jednal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Tam krom jiného prohlásil, že Tibet je neoddělitelnou součástí Číny a že naše republika nepodporuje jeho samostatnost. Kritici míní, že tuzemská diplomacie tím ustupuje od obhajoby lidských práv, to ale Zaorálek a další představitelé vlády odmítají. Také prezident Miloš Zeman řekl, že oceňuje "realistickou politiku nové vlády vůči Číně".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…