Češi v Jordánsku úspěšně operovali deset dětí syrských uprchlíků

20.11.2014 12:35

Deset dětí syrských uprchlíků s vrozenou srdeční vadou úspěšně operovali čeští lékaři v jordánském Ammánu v rámci vládní humanitární mise MEDEVAC. ČTK to dnes po příletu čtyřčlenného lékařského týmu zpět do Prahy řekl jeho vedoucí, primář dětského kardiocentra ve Fakultní nemocnici v Motole Tomáš Tláskal.

Češi v Jordánsku úspěšně operovali deset dětí syrských uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Provedli jsme všechny operace, které jsme měli předem naplánované. Operace dopadly dobře, všechny děti přežily a nebyly tam ani žádné závažné komplikace," uvedl k výsledku týdenního pobytu odborníků z Motola. „Děti, které jsme operovali, byly předem vybrané dětským kardiologem, který tam má vlastní privátní praxi a který se o děti z uprchlického tábora stará," doplnil.

Čeští lékaři se v jordánské metropoli zaměřili na případy středně složitých vrozených srdečních vad, které je možné vyřešit jednou operací. Seznámit se s podmínkami v utečeneckém táboře podle předního českého dětského kardiochirurga lékaři neměli čas a celou dobu se věnovali operacím. „Čtyři dny jsme operovali po dvou dětech a dva dny po jednom," řekl.

Původně česká vláda uvažovala, že v rámci programu MEDEVAC převeze zhruba 15 nemocných či zraněných Syřanů s rodinami na léčení do Česka. Nakonec se ale rozhodla pro vyslání lékařských týmů za syrskými uprchlíky do Jordánska. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), pod něhož MEDEVAC spadá, krok zdůvodnil tím, že uprchlíci by mohli pro Česko představovat bezpečnostní riziko. Vyloučení převozu Syřanů do ČR kritizovala například Česká biskupská konference.

„Víme o tom, že některé vady by bylo lepší operovat v České republice. Tam bychom nemohli operovat nějaké zvlášť složité vady, protože tam je otázka, kdo by se o ty děti dál staral," poznamenal k tomu Tláskal. „Vlastní operace by tam byla spojená s podstatně vyšším rizikem a hlavně by šlo o další sledování, které tam není zajištěné," dodal.

V Jordánsku tým profesora Tláskala operoval už loni šest dětí. „Jedno dítě pak mělo závažné komplikace a vyžadovalo reoperaci, takže jedno z těch deseti dětí, které jsme letos operovali, byla reoperace u dítěte, jež už jsme operovali loni," řekl.

Do pomoci se zapojí další dva týmy

Na práci kardiochirurgů navážou koncem listopadu další dva týmy. Ty budou složené z odborníků na ortopedii a plastickou chirurgii, a to opět z nemocnice v Motole a také z Nemocnice Na Bulovce. Rozpočet jordánské mise činí podle Ministerstva zdravotnictví přibližně deset milionů korun.

Od roku 1993, kdy Česko program MEDEVAC zahájilo, se jeho prostřednictvím v českých nemocnicích léčilo přes 200 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie a Ukrajiny. Jen v Motole bylo podle Tláskala operováno kolem 30 dětí z těchto zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…