Češi ve volbách vsadili na nové strany, píše slovenský tisk

28.10.2013 9:23

Češi v předčasných volbách potrestali tradiční politické strany a vsadili na nové tváře, napsal slovenský tisk. Za skutečného vítěze voleb noviny označily miliardáře slovenského původu Andreje Babiše, jehož hnutí ANO skončilo druhé těsně za ČSSD. Noviny očekávají, že jednání o vzniku nové české vlády budou náročná a že nový kabinet se patrně neobejde bez podpory ANO.

Češi ve volbách vsadili na nové strany, píše slovenský tisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bratislavský hrad

"Touha po změně a potrestání tradičních stran přivedla Čechy do nejistoty. Před volbami to vypadalo na výhru levice, po hlasování je vítěz někdo jiný. Je jím hnutí ANO miliardáře slovenského původu Babiše," napsal list Pravda.

Nižší než očekávaný volební zisk ČSSD podle deníku patrně zlomí vaz předsedovi sociálních demokratů Bohuslavu Sobotkovi. Pravda poukázala na rozepře mezi Sobotkou a stranickým křídlem v čele s místopředsedou ČSSD Michalem Haškem, jakož i na výzvu vedení ČSSD, aby Sobotka rezignoval na post předsedy strany. "Strana, ve které slabý předseda a silný první místopředseda představují dvě frakce, jež se přetlačují o vliv, nemohla na voliče působit coby jasné a čitelné východisko z politické krize," upozornil list.

"Českým vítězem je Babiš," hlásí na titulní stránce list Sme, podle kterého se bez podpory Babišova hnutí patrně neobejde příští vládní sestava. Majitel skupiny Agrofert podle listu hned po volbách ovšem ukázal, že vést firmu není totéž jako vést stát.

Výsledek voleb prý posílil pozici prezidenta Miloše Zemana

"Zásadní názor na účast ve vládě změnil za několik hodin z Ne na Ano, možná. Nový lídr bude mít problém zvyknout si upřednostnit zájmy státu před vlastními," soudí list. Připomněl, že v době, kdy od Babiše závisí rozhodnutí o tom, kdo bude vést Česko, podnikatel a šéf hnutí ANO odletěl do Francie.

Výsledek voleb prý posílil pozici prezidenta Miloše Zemana. "Roztříštěnost politické vůle vylučuje, aby se z Parlamentu stalo centrum moci schopné konkurovat Zemanovi na Hradě," míní Sme.

Podle listu Hospodárske noviny volby ukončily v Česku éru dvou stran, ODS a ČSSD, jež se v minulosti střídaly u moci. "Po opakované otravě jedem z korupce, polomafiánských kmotrů a žabomyších sporů nastupuje nová éra, kterou v první řadě zatím netvoří až tak program jako nové tváře (Andrej Babiš, Tomio Okamura). Tak vypadá jasná odpověď Čechů na blbou náladu, kterou reprezentovala jedna politická garnitura," napsal list.

Stabilizace poměrů se nekoná

Poukázal také na vysoký počet stran, které se dostaly do sněmovny. "Očekávaná stabilizace poměrů se tak odkládá na neurčito, protože nikdo v tomto okamžiku nedokáže vytvořit vládu sám nebo zaručit většinu hlasů v dvousetčlenné sněmovně," napsal deník. Upozornil na propad bývalých vládních stran ODS a TOP 09, které ztratily proti předchozím volbám dohromady téměř milion voličů. "Nejvíce doplatily na medializované korupční skandály, kontroverzní podnikatele a znechucení lidí - končí tak v slabé opozici," soudí deník, který patří Babišově skupině Agrofert.

Jednání o sestavení nové české vlády budou podle slovenského tisku patrně náročná. "Polovinu křesel ve sněmovně obsadí strany, jejichž mandát je založen čistě na hněvu voličů. Problém je v tom, že komunisté, ANO a Úsvit chtějí každý něco celkem jiného, přičemž nikdo vlastní přesně neví, co," poznamenala Pravda. Slovenský tisk se shodl, že příští česká vláda bude patrně sestavena s podporou ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…