Češi volí prezidenta. Babiš i Zeman „mají vhozeno“

13.01.2023 15:15

Úderem páteční 14 hodiny se v Česku otevřely volební místnosti a lidé tak mohou v rámci prvního kola začít volit některého z osmi kandidátů, usilujících o funkci prezidenta republiky. Jako jeden z prvních přišel z volbám expremiér Andrej Babiš (ANO), jenž také kandiduje na prezidentskou funkci. V lánské základní škole již odvolil současný prezident Miloš Zeman.

Češi volí prezidenta. Babiš i Zeman „mají vhozeno“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Závěrečná prezidentská superdebata v Českém rozhlasu. Pozváni byli všichni kandidáti na prezidenta

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí
Voliči si v prvním kolem vybírají z osmi kandidátů. Kandidují předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, Karel Diviš, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Odborářský předák Josef Středula z volby v pondělí odstoupil.

Volební místnosti v Česku jsou v pátek otevřené od 14 do 22 hodin a následně v sobotu od 8 do 14 hodin.

Česká televize informovala, že většina z osmice kandidátů na novou hlavu státu přijde hlasovat již v prvních dvou hodinách voleb v pátek a do večera by dle ní měli mít odvoleno i nynější vysocí ústavní činitelé a předsedové parlamentních politických stran.

Učinil tak již bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO), jenž odevzdal se ženou Monikou a dětmi Vivien a Frederikem svůj hlas v Průhonicích krátce po zahájení prezidentské volby.

Prezident Miloš Zeman pak odvolil v Lánech kolem 14:30.

Volit mohou všichni čeští občané, a to i prvovoliči, kteří 18. narozeniny oslaví teprve tuto sobotu. Volební místnosti najdou ve veřejných budovách podle místa bydliště. Od volební komise příchozí volič dostane prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní. Neplatné by byly jen ty oficiální lístky, které by byly přetržené nebo by nebyly vloženy do hlasovací obálky. Neplatným by byl hlas také v případě, pokud by v obálce byly lístky více kandidátů. Obálku s lístkem pak volič před komisí vhodí do volební schránky.

Pokud by některý z uchazečů získal nadpoloviční většinu hlasů, byla by zvolena hlava státu už v nynějším prvním kole voleb.

Česká televize připomíná, že výsledky hlasování v prvním kole by mohly být zřejmé v sobotu odpoledne, jelikož tomu tak bylo při předchozích prezidentských volbách v roce 2018 i při první přímé volbě o pět let dříve. Kdo postoupil do druhého kola, tehdy bylo jasné již dvě hodiny po uzavření volebních místností.

Před deseti lety se v druhém kolem utkal současný prezident Miloš Zeman a tehdejší vicepremiér Karel Schwarzenberg, před pěti lety pak Zeman ve druhém kole porazil někdejšího předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …