Češi že jsou víc zkažení než ostatní? Může za to režim, říká Čermák

31.01.2012 12:44

Před dvěma lety vznikl průzkum, podle něhož mají Češi nejhorší morálku v Evropě. Tedy druhou nejhorší, za nimi skončili ještě Rusové. Proč? Ptá se mediální odborník Miloš Čermák. Může za to prý zřejmě střídání režimů.

Češi že jsou víc zkažení než ostatní? Může za to režim, říká Čermák
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

"V poměrně jednoduchém anketovém průzkumu lidé měli vyhodnotit několik celkem běžných situací, do kterých se lze dostat. Například najdete na chodníku peněženku. Co uděláte? Vezmete si z ní peníze? Je to ospravedlnitelné? A pokud ano, tak kdy? Výjimečně, někdy nebo vždycky?" popsal Čermák ve sloupku zveřejněném na serveru Reflex.cz obsah průzkumu.

K podobným průzkumům je prý Čermák skeptický od té doby, kdy se řešilo, muži kterého národa mají nejdelší přirození. "Podle mě není důvod (myslím tedy biologický či genetický), aby třeba Češi a Slováci měli o centimetr a půl delší penis než jejich sousedi Rakušáci, Němci, Poláci a Ukrajinci. Ale mají. Plyne z toho, že jsou mužnější a vyspělejší? Možná. Ale spíš to, že jsou větší lháři," podotýká Čermák.

Nepovažujeme drobné podvody za nic zavrženíhodného

Jenomže pokud Češi a Slováci více lžou, proč nelžou v průzkumu ohledně morálky? "Není divné, že nelžeme také v tom, že nikdy nepodvádíme v daňovém přiznání, nejezdíme pod vlivem alkoholu a vracíme všechny nalezené peníze? Existuje jediné dobré vysvětlení, a totiž to, že uvedené skutky mnozí z nás upřímně nepovažují za nic zavrženíhodného."

Na vině na tom je zejména střídání režimů, které z Čermákovy generace učinilo generaci ztracenou. "Je nám kolem čtyřiceti, takže jsme půl života prožili v jednom a půl života v tom druhém režimu. Víru v Boha jsme ztratili, ale víru v sami sebe ještě nestačili najít. Jestli jsme se něčemu od obou režimů naučili, tak nedůvěře, cynismu a sobectví," popisuje s tím, že věří generaci příští. Na rozdíl od britské mládeže, která se podle výzkumu Univerzity v Essexu v morálce zhoršuje, ta česká činí prý pravý opak.

"Já jsem přesvědčený, že naše děti budou lepší než my," píše Čermák. "Třeba i za cenu, že muži už nebudou mít tak dlouhá přírození."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…