Češi zvažují, zda poslat vojáky na Golany. Napoví hlasování v OSN

12.09.2014 20:56

Rozhodování o vyslání českých vojáků do mise OSN na Golanských výšinách bude ovlivněno jednáním Rady bezpečnosti OSN o budoucnosti této mise. To by se mělo uskutečnit do konce září. Dnes to řekl státní tajemník Ministerstva obrany Daniel Koštoval. Pokud by se vedení armády a státu vojáky rozhodlo do oblasti vyslat, dalo by se to stihnout ještě koncem roku. Dřívější vyslání pravděpodobné není.

Češi zvažují, zda poslat vojáky na Golany. Napoví hlasování v OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově slavnostně nastoupily jednotky Armády ČR po návratu z Afghánistánu. Vojáci obdrželi vyznamenání z rukou ministra obrany Vlastimila Picka a náčelníka generálního štábu AČR Petra Pavla

Armáda si zpracovala analýzu, zda by byla schopna v rámci plnění současných misí uvolnit další síly pro Golany. Podle Koštovala ještě volné kapacity armáda má. Vyslání vojáků by ale musela schválit vláda a Parlament, Ministerstvo obrany by také muselo sehnat na misi peníze.

O českou účast na misi má dlouhodobě zájem prezident Miloš Zeman. Naposledy o možném zapojení českých vojáků mluvil na konci srpna v souvislosti s avizovaným koncem působení filipínských jednotek. Ty by měly z Golanských výšin odejít pravděpodobně během října. Do té doby je ale české jednotky nahradit nestihnou.

Česko je schopno na Golany poslat 150 vojáků

Na Golanské výšiny, kde mezinárodní pozorovatelé působí od roku 1974, nabídlo Česko již dříve vyslat zhruba 150 vojáků. Původně se hovořilo o tom, že by se do mírové mise působící v oblasti mezi Sýrií a Izraelem zapojili nejdříve příští rok. V návrhu misí na příští dva roky se ale s takovým zapojením nepočítalo.

Situaci mírových sil na Golanech výrazně ztěžuje konflikt v Sýrii. Členové sil OSN se již několikrát stali rukojmími.

Čeští vojáci jsou v Afghánistánu, Mali i na Sinaji

Češi nyní působí v několika zahraničních misích. Největší počet jich je v současné době v Afghánistánu, a to 300. V Mali má česká armáda schválený mandát až 50 vojáků, ve skutečnosti jich ale je v zemi o něco méně. Češi působí také na Sinaji v rámci pozorovatelské mise při dohledu nad dodržováním bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem, nyní tam je 14 českých vojáků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…