Česká armáda se otevírá jinakosti. Otevřeně homosexuální voják se šikany nebojí

04.07.2021 17:41

Česká armáda se otevřela jinakosti. Server Seznam Zprávy píše o příběhu gaye, vojáka, jenž se ke své homosexuální orientaci otevřeně hlásí. „Šikany se nebojím,“ sdělil voják Ondřej Bach.

Česká armáda se otevírá jinakosti. Otevřeně homosexuální voják se šikany nebojí
Foto: pixabay.com
Popisek: Registrované partnerství - ilustrační foto

Ondřej Bach se do armády hlásil před třemi lety. Tehdy však kvůli sexuální orientaci neprošel, protože nebyl se svou sexuální identitou úplně srovnaný. Armáda přitom sexuální orientaci při přijímání nezjišťuje. Tehdy ale vojenská psycholožka odhalila při vstupním pohovoru jeho nejistotu a uvedla, že si to nejprve musí ujasnit. „O rok později mi stejná psycholožka dala zelenou ke vstupu,“ uvádí. Dnes už je u čestné stráže a má za sebou i výcvik u bojové jednotky.

Česká armáda je podle Bacha otevřená lidem s menšinovou sexuální orientací a nejde o slabinu. Jako gay přitom otevřeně vystupuje. „S šikanou jsem se nesetkal,“ uvedl Bach, že cítí podporu od svých kolegů i velitelů. Původně však vystudoval taneční konzervatoř v Brně. 

O tom, že inklinuje k mužům, tušil podle svých slov od deseti let. V uměleckém prostředí pro něj pak bylo snazší svou orientaci přiznat, než to říct své rodině. Nejprve to řekl svému staršímu bratrovi, jenž jej podpořil. Matce to následně napsal dopisem. Rodiče však jeho orientaci přijali a zahrnuli jej podle jeho slov láskou. „Cítil jsem se milovaný,“ uvedl.

„Pokud by se voják či vojákyně setkali s diskriminací, šikanou či obtěžováním z různých důvodů, je v armádě vytvořen robustní systém k řešení těchto problémů,“ říká pak k této věci Magdalena Dvořáková z tiskového oddělení armády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…