Česká ekonomka z Londýna přišla vyprávět do ČT, jaká je to dnes v Anglii hrůza

06.10.2016 20:25

Analytička z London School of Economics and Political Science Irena Kalhousová ve čtvrtečním Interview ČT24 promluvila o situaci v Sýrii, ale také o Velké Británii, kde žije. Ostrov se prý utápí ve vlastních problémech a přestává být mocností. Konflikt v Sýrii je dnes už natolik složitý, že ani USA, ani Rusko nemají podle analytičky šanci zabíjení zastavit. Rusko podle ní možná útočí na civilisty záměrně. Umírněná syrská opozice totálně pohořela.

Česká ekonomka z Londýna přišla vyprávět do ČT, jaká je to dnes v Anglii hrůza
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Hořící kamion

„Je třeba říci, že jde o válku, kde proti sově bojují velmoci USA a Rusko, a na straně druhé je na zemi vedena takřka primitivní válka, v níž jsou civilisté využíváni jako živé štíty,“ zahájila analytička výklad současného dění v Sýrii. Proto bychom se měli starat především o civilní obyvatelstvo. Evropská unie bohužel v tuto chvíli nemá dost prostředků k tomu, aby její armády byly akceschopné. EU vystupuje jako mírový subjekt, jenž vyvíjí ekonomickou aktivitu a posílá humanitární pomoc... Ale rozvojová pomoc má jen omezený dosah a v okamžiku, kdy se v zemi válčí, to nestačí,“ podotkla dáma.

Role české ambasády v Sýrii

Vojenská slabost EU se ukázala také při operaci v Libyi, kdy hlavní síly útoku proti Muammaru Kaddáfímu tvořily armádní síly Francie a Velké Británie. Velmi brzy však musely obě země požádat o pomoc USA, protože neměly dost vlastních sil na vedení operace.

EU tedy nemá sílu konflikt v Sýrii ukončit, ale dáma je toho názoru, že tuto sílu dnes nemají ani Spojené státy, ani Rusko, protože se v Sýrii neangažují jen tyto dvě velmoci, ale spousta dalších hráčů.

„Tam je velmi zajímavé, že Rusko nedefinovalo, co je jeho hlavní cíl. To je strategicky velmi dobře, protože se může z tohoto konfliktu stáhnout a zachovat si tvář,“ uznala Kalhousová. „Ale jak má Sýrie vypadat, až ten konflikt skončí, to vlastně nevíme... Ani u Spojených států to není jasné... Teď bychom mohli jít o rovinu níž a podívat se, jaké jsou zájmy Saúdské Arábie či Íránu,“ pokračovala v popisu situace.

Zvláštní roli v syrském konfliktu hraje i Česká republika, která udržuje otevřenou ambasádu v této zemi. „Je to těžké. My skutečně do jisté míry legitimizujeme Asadův režim. Zvláštní je i ta myšlenka, že musíme nechat ty komunikační kanály otevřené. Něco na tom jistě je, ale měli bychom si říci, s kým jsme ochotni jednat,“ upozornila Kalhousová.

Syrská opozice totálně selhala

Velmi tvrdě kritizovala tzv. umírněnou protiasadovskou opozici. „Tam se dá mluvit o obrovském selhání. Především Syřané žijící v zahraničí měli přijít s nějakou jasnou vizí, co bude po Asadovi. Ale to se nestalo, ta opozice byla vždy velmi rozhádaná, a ačkoli můžeme kritizovat kroky Obamovy administrativy, ta opozice to Obamovi nijak neulehčila,“ zkritizovala umírněnou opozici Kalhousová.

Nekompromisně tepala Moskvu. Z míst, kde Rusko útočí, už je podle analytičky jasné, že Moskvě v první řadě nejde o porážku islamistů, ale spíše o to, aby celý konflikt redukovala na dvě strany – na jedné straně diktátor Asad a na straně druhé islámští radikálové. Aby Moskva tohoto cíle dosáhla, neváhá prý používat ani primitivnější zbraně, protože jsou levnější než zbraně sofistikované. Tyto primitivnější zbraně mají na svědomí také více civilních obětí. „Můj dojem je takový, že si Rusko vybírá civilní cíle záměrně,“ varovala Kalhousová.

Velká Británie přestává být mocností, topí se ve vlastních problémech

Nakonec se vyjádřila i k situaci ve Velké Británii, jelikož tam žije. „Myslím, že můžeme zapomenout na Velkou Británii jako mezinárodního hráče, protože bude několik příštích let pohlcena sama sebou, a to, co se nazývá zahraniční politikou, se zredukuje do nových vztahů s EU a dalšími častmi světa,“ vyjádřila svůj názor expertka.

Z Velké Británie tedy bude spíše Británie malá. Nejhrozivější na tom je možná fakt, že zastánci Brexitu neměli zcela jasný plán, co budou dělat dál, pokud uspějí. „Británie se řítí do zmatků, částečně už v nich dokonce je,“ pálila dáma směrem ke Spojenému království. Vládní konzervativci jsou rozhádaní a opoziční labouristická strana v tuto chvíli nemá sílu konzervativce nahradit, protože i jí chybějí výrazný lídr a jasný plán.

Pozice Británie je oslabena i kvůli tomu, že např. pro Washington teď bude mnohem výhodnější jednat s Berlínem. Sečteno a podtrženo, Británie má podle Kalhousové zaděláno na opravdu velké problémy. Zvlášť když přihlédneme ke společenskému napětí mezi rodilými Brity a přistěhovalci. Toto napětí místy přešlo dokonce ve fyzické útoky. Ke cti policie je však třeba říci, že dělá, co může, a politici násilí odsuzují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…